Optužen dvojac koji je harao po BiH

Nakon istrage koju je protiv njih vodilo tuzlansko Tužilaštvo optuženi su da su kao saučesnici počinili dva razbojništva i produženo krivično djelo teška krađa

0
305

Iz jedne zlatare ukrali nakit vrijedan 130.000 maraka

Damir Dojčinović (43) iz Mostara i Dino Menzilović (51) iz Zenice, nastanjen u Sarajevu, nakon istrage koju je protiv njih vodilo tuzlansko Tužilaštvo optuženi su da su kao saučesnici počinili dva razbojništva i produženo krivično djelo teška krađa.

Teške povrede

Osim toga, Dojčinović se tereti i za krivično djelo nasilničko ponašanje počinjeno u sticaju sa teškim tjelesnim povredama, dok se Menzilović tereti i za krivično djelo dogovaranje krivičnog djela. Prema optužnici, koju je potvrdio Kantonalni sud u Tuzli, oni su krajem septembra prošle godine sa maskama na licima ušli u poslovnicu jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, te uz prijetnju pištoljem od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM, nakon čega su pobjegli. Ponovo su krajem oktobra 2021. maskirani ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, gdje su prodavačicu zatvorili u toalet, a potom iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita vrijednog oko 130.000 KM.

– Oni su i krajem oktobra 2021. provalili u jednu porodičnu kuću u Srebreniku i od vlasnika ukrali zlatni nakit vrijedan oko 23.000 KM, te Golf od 5.000 koji je bio u garaži. Dojčinović je u decembru iste godine došao do porodične kuće u Jablanici u kojoj je bio bračni par, te kada je muškarac otvorio vrata, na njega je ispalio dva hica iz pištolja i promašio. Kada su muž i supruga počeli bježati u unutrašnjost kuće, ispalio je još nekoliko hitaca i muškarcu nanio teške povrede, stoji u optužnici.

Produženje pritvora

Menzilović je i ranije hapšen zbog krađe vozila, pljački banaka, razbojništava, iznuda, napada na policiju i drugih teških krivičnih djela, a zbog čega je svojevremeno za njim raspisivana potjernica. Kantonalnom sudu Tuzla je predloženo da se optuženima produži mjera pritvora. Optuženi dvojac je uhapšen krajem 2021. Tužilaštvo je od Suda tražilo produženje pritvora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here