Opozicionari u FBiH održali sastanak

0
418

Danas je održan sastanak predsjednika opozicionih stranaka u FBiH koji su poručili da se sve više u režiji koalicije SDA, SNSD i HDZ spominje mogućnost dodatnog odgađanja lokalnih izbora, a da je neusvajanje državnog budžeta samo jedan od planiranih scenarija.

Virtuelnom sastanku su prisustvovali lideri Naše stranke Predrag Kojović, SDP-a Nermin Nikšić, Nezavisnog bloka Senad Šepić, NiP-a Elmedin Konaković, PzP-a Mirsad Hadžikadić i Hrvatske stranke Božo Skopljaković.

“Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karanatin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini. Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini”, poručili su.

Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta.

“Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u smo čvrsto opredijeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bismo spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini”, dodali su.

Ističu da su jednoglasni u namjeri da neće dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i “navodnu brigu za zdravlje građana” kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Pri tome smo opredijeljeni da jedinstveni protesti opozicije budu organizovani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa. O našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokratije vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici”, dodali su.

Opozicionari ističu da od vlasti očekuju, umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

“Koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastavit ćemo i ubuduće uz otvorenu mogućnost da nam se pridruže i druge opozicione političke partije iz cijele Bosne i Hercegovine, pod uslovom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojem nivou”, kazali su.

Za kraj su istakli da je opozicija ujedinjena oko potrebe da omoguće građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here