Opet poskupljuje gorivo

Novo poskupljenje nakon skoka cijena električne energije za privredu u RS-u dodatno će utjecati na poslovanje prevoznika, kako u lokalnom, tako i u međunarodnom transportu robe i putnika

0
192
pojefrinjenje gorivo benzin dizel fbih

U bh. entitetu Republika Srpska narednih dana očekuje se novo poskupljenje goriva, i to u prosjeku od tri do pet feninga za benzin i dizel.

U pojedinim regijama u ovom bh. entitetu gorivo je već poskupjelo. Prema pojedinim prognozama neizvjesno je kakve će biti cijene nafte na svjetskom tržištu. Moguća su i poskupljenja roba i usluga.

Mi od 14 sati poskupljujemo i to je sa 2.29 ide se na 2.35, 2.36, a to se odnosi na najzastupljenije dizel i benzin 95,dalje prognoze mogu reći da su takve da više neće biti jeftinih energenata posebno ne fosilnih goriva – rekao je Milovan Bajić, direktor preduzeća “Krajina petrol“ Banja Luka za BHRT.

Novo poskupljenje nakon skoka cijena električne energije za privredu u RS-u dodatno će utjecati na poslovanje prevoznika, kako u lokalnom, tako i u međunarodnom transportu robe i putnika.

Prijevoznici su u nekoliko navrata tražili od Vijeća ministara BiH da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznosi 1.10 KM po litri goriva, kako ova grana privrede ne bi bila potpuno uništena.

-Mi smo predložili da se našoj grani privrede pomogne tako da se država odrekne dijela akciza na gorivo isto onako kako je slučaj sa PDV-om kada imate ulaz – kazao je Dejan Mijić, iz Udruženja saobraćaja i veza RS-a.

Iako je još na snazi Uredba Vlade Republike Srpske o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, u resornom ministarstvu naveli su kako oni mogu samo malim dijelom utjecati na ograničavanje cijena. Prema njihovoj evidenciji, u proteklih 15 dana došlo je do poskupljenja svih naftnih derivata u Republici Srpskoj, što se odrazilo nakon skoka od 8 dolara po barelu nafte na svjetskom tržištu u ovom trenutku u odnosu na period prije dvije sedmice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here