Općinski sud u Tuzli od ponedjeljka u novoj zgradi (Video)

0
1541

Prije nekoliko dana počelo je preseljenje uposlenika i dokumentacije u novu zgradu Općinskog suda u Tuzli. Sve će biti završeno do kraja ove sedmice, 9. februara.

Sve aktivnosti koje su ranije obavljane na više lokacija, sada će biti na jednoj, s tim što će prostorije zemljišno-knjižnog ureda ostati na staroj lokaciji koja je u vlasništvu tog suda.

Mnogo bolji uslovi za rad, brže rješavanje predmeta, uštede u kantonalnom budžetu koje će biti ostvarene kroz ukidanje plaćanja zakupa prostorija, samo su neke od koristi novog, moderno opremljenog objekta ove pravosudne institucije.

Izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli finanisrala je Evropske unija. Potrošeno je nekoliko miliona eura, a precizne informacije bit će poznate na zvaničnom otvaranju, krajem marta ili početkom aprila.

Vlada Norveške je finansirala projektnu dokumentaciju za izgradnju, ali i kupovinu namještaja i dijela opreme u objektu, za šta je potrošeno više stotina hiljada KM. Iz budžeta TK osiguran je novac za sve dozvole i saglasnosti za gradnju, ali i za komunalne priključke, što je također koštalo nekoliko stotina hiljada KM.

Vanjsko uređenje objekta finansirano je iz budžeta TK i Grada Tuzla.

Predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović je istakao da će uposlenicima sada na raspolaganju biti 5,5 hiljada metara kvadratnih uslovnog i funkcionalnog prostora. Napravio je poređenje sa zgradom koju ovih dana napuštaju.

– Za razliku od prethodnog perioda kada smo imali samo jednu sudnicu, sada imamo šest, četiri velike i dvije male sudnice u kojima će se obavljati suđenja, što praktično znači da će 70 posto više suđenja biti održano u tim sudnicama – kazao je Tulumović.

Također je dodao da će svi suci i uposlenici imati kabinete, te da je ranije u jednom kabinetu radilo do tri do 10 uposlenih.

Još uvijek nedostaje dio tehničke opreme za snimanje suđenja u velikim sudnicama. Dio će uskoro biti nabavljen zahvaljujući novcu iz budžeta Tuzlanskog kantona.

Ono što i dalje ostaje problem je kadrovska nepopunjenost, a Tulumović kaže da je osjetan nedostatak administrativno-tehničkog osoblja, u odnosu na broj sudija.

– To znači da mi trenutno imamo popunjenu sistematizaciju u procentu od 67 posto i radimo sa sistematizacijom koja nije popunjena 33 posto – pojasnio je Tulumović te dodao da su te podatke dostavili na sve relevantne adrese.

Unatoč tome, dodao je, uspijevaju ostvariti dobre rezultate zahvaljujući angažmanu pripravnika – volontera, kojih trenutno ima 20.

– Oni se obučavaju po posebnom programu edukacije koji su kreirali u saradnji sa Kraljevinom Švedskom – istakao je.

Tulumović kaže da nerijetko administrativno-tehničko osoblje napušta posao u sudu, odnosno prelazi u neke druge institucije u kojim su plate znatno više, ali i u kojim je obim posla daleko manji.(Fena, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here