Opasna antidržavna, antibosanska, anticivilizacijska i antievropska politika i praksa

-Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi prije svega bosanskohercegovačka mladost mogla normalno živjeti u svojoj vlastitoj državi, poručili su iz IGK.

Insititut za istraživanje genocida iz Kanade uputio je reakciju povodom anticivilizacijske proslave mature u Mostaru na kojoj se između ostalog slavilo rušenje Starog mosta i presuđena, zločinačka paradržavna tvorevina Herceg Bosna.

“Opasna antidržavna, antibosanska, anticivilizacijska i antievropska politika i praksa od strane političke opcije kojom rukovodi Dragan Čović i njegov HNS se opasno uvukla i u obrazovanje. Pod potpunim utjecajem te antibosanske politike i prakse pogrešno edukovana djeca slave srušen Stari most, bosanskohercegovački i evropski simbol ljudskog jedinstva i mira, slave presuđenu zločinačku tvorevinu Herceg Bosnu, slave njene presuđene vojne i političke lidere.

IGK najoštrije osuđuje navedenu sramnu matursku proslavu koja nema ništa sa uzvišenim ciljem mature, već proklamuje opasni nacionalizam i mržnju koji ravnopravno ugrožavaju kako tu pogrešno edukovanu mladost, tako i državu koju ta mladost sramno negira. To je ozbiljni nasrtaj na državu BiH i istinu o agresiji na BiH. To je i uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.

Baš zato, danas je više nego ikada, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira. Istovremeno nam trebaju obrazovni planovi i programi koji će učiti mlade o istini, pravdi, ljudskom dostojanstvu.

Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmimo se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja mostarskog urbicida od strane pogrešno edukovane mladosti.

Zločinačke politike prema BiH se sve više udružuju i jačaju. Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi prije svega bosanskohercegovačka mladost mogla normalno živjeti u svojoj vlastitoj državi.

Protiv antibosanske koalicije treba se boriti kako u BiH, tako, posebno u dijaspori, svim demokratskim, posebno lobističkim sredstvima, dajući na znanje da se takva anticivilizacijska i antidržavna politika ne smije tolerirati, mora se javno odbaciti”, saopćeno je iz IGK-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *