Omiljena poslastica na drugačiji način: Pripremite tufahije sa čokoladom

Tufahije su omiljena poslastica mnogih. Umjesto klasičnog recepta, predlažemo da ih ovog puta pripremite na nešto drugačiji, naravno, nimalo lošiji, način.

Sa ovom verzijom posebno će biti obradovani oni koji vole čokoladu.

Potrebni sastojci: 6 jabuka, 1,5 l vode, 300 g šećera, 1 limun, 5 karanfilića, 1 štapić cimeta, 100 g čokolade, 100 g mljevenih oraha.

Preliv: 50 g čokolade, 6 jezgri oraha.

Postupak pripreme:

U vodi rastopite šećer na umjerenoj temperaturi. Dodajte limun isječen na kolutove, karanfilić i cimet. Ostavite da prokuha.

Jabuke ogulite, a potom okruglim nožem izdubite sredinu ili samo kašičicom izdubite, a dno poravnajte da bi jabuke stajale pravo.

Očišćene jabuke spustite u ključalu agdu i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta dok blago ne omekšaju.

Potom ih rešetkastom kašikom izvadite i ostavite da se ocijede, a agdu sačuvajte.

Otopite 100 g čokolade na pari, pa je pomiješajte sa mljevenim orasima.

Smjesom napunite jabuke i ostavite u frižideru da se ohlade.

Preostalu čokoladu rastopite na pari, prelijte preko jabuka i na vrh stavite po jedno jezgro oraha. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *