Olujno nevrijeme izazvalo prekid saobraćaja i struje u zapadnoj Evropi

Četvrt miliona francuskih domova ostalo je bez snabdijevanja električnom energijom u četvrtak a željeznički saobraćaj je prekinut između Normandije i regije Pariza nakon što su jaki vjetrovi zahvatili velike područja sjeverne Francuske, Nizozemske i Belgije.

Lokalni mediji javili su da su četiri osobe povrijeđene u nizozemskom mjestu Barendrecht, na južnim obodima Rotterdama, dok su vjetrovi čupali krovove s kuća i obarali stabla u stambenoj četvrti u ranim jutarnjim satima.

Oluja se pokrenula kada je zahvatila britansku atlantsku obalu u srijedu popodne i tokom noći krenula je prema istoku, obarajući stabla i rušeći krovove u nekim regijama.

Francuska nacionalna meteorološka služba u četvrtak je objavila upozorenje na oluju u sjeveroistočnom djelu zemlje koji graniči s Njemačkom, Belgijom i Luksemburgom.

Iščupana stabla oborila su dalekovode, a energetska kompanija Enedis javila je da je 250.000 domaćinstava ostalo bez struje u četvrtak ujutro.

Željeznički saobraćaj prekinut je u regijama Normandije i Champagne-Ardennes, kao i neke putničke rute u široj regiji Pariza, saopćila je nacionalna željeznička služba SNCF.

Nizozemska željeznička mreža također je zabilježila prekide saobraćaja u četvrtak ujutru nakon što su stabla pala na tračnice.

Vatrogasci u belgijskom gradu Westerhoek, u blizini nizozemske granice, objavili su u tweetu da su pozivani na desetine puta tokom noći kako bi se bavili s štetama od oluje.

Njemačka nacionalna meteorološka služba upozorila je na vjetrove brzine do 105 kilometara na sat na sjeveru i sjeveroistoku zemlje u četvrtak, i do 120 km na sat u planinskim regijama. Nije, međutim, bilo izvještaja o značajnijim štetama.

U Delmenhorstu, na sjeverozapadu Njemačke, čovjeka je pogodila otpala grana, ali je samo lakše ozlijeđen. Tokom noći, teretni voz udario je na oboreno granje u Bad Godesbergu, predgrađu Bonna.

Berlinska dva zoološka vrta zatvorena su kao mjera predostrožnosti jer su najavljeni snažni vjetrovi, i životinje su uvedene u zatvorene prostore, prenosi AP.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *