Olimpijska baklja krenula skraćenom rutom

0
318

Olimpijska baklja krenula je jutros skraćenom rutom ka mjestu paljenja plamena u Pekingu na početku Zimskih olimpijskih igara.

Među prvim nosiocima baklje na trodnevnom putu su košarkaška zvijezda Yao Ming i kineski vojnik Qi Fabao, ranjen prije dvije godine u sukobima na granici s Indijom.

Olimpijska baklja koja je stigla iz Grčke u oktobru, putovat će u takmičarske zone, uključujući Zhangjiakou u susjednoj provinciji Hebei prije nego što završi svoj put na ceremoniji otvaranja Igara u petak.

Današnja ceremonija počela je kada je zamjenik kineskog premijera Han Zheng zapalio baklju sa predmeta u obliku tradicionalne posude “zan” – Zheng ju je potom predao osamdesetogodišnjem Luu Zhihuanu, prvom osvajaču zlatne olimpijske medalje u brzom klizanju za Kinu.

Baklju će nositi više od 1.000 ljudi.

Olimpijska baklja proći će kraj poznatih lokacija, poput Kineskog zida i Ljetnje palate i od onog koji je prošla 2008. godine za Ljetnje olimpijske igre u Pekingu.

Ruta je skraćena zbog koronavirusa i samo odabrani članovi javnosti moći će da prate prolazak baklje. Slično će biti i tokom olimpijskih takmičenja koja će se održavati u “zatvorenom krugu” u kojem će biti samo sportisti i članovi olimpijskih timova.

ZOI počinju u petak, a traju do 20. februara. (Srna)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here