Okončan ‘Turistički forum 2023’ u Tuzli

Panel diskusijom o temi “Upoznavanje sa benefitima odluke o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperateri u okviru CEFTA sporazuma”, okončan je dvodnevni “Turistički forum 2023’ koji je organiziran u Tuzli.

Moderator panela je bio Mirsad Mešić, vlasnik PA MY Travel agencije iz Gradačca, a panelisti Edin Hasić, direktor putničke agencije “Trans Turist” Tuzla, dr. Andrej Mićović, vanredni profesor na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji i Indira Ibričić, direktorica Direkcije za turizam Kantona Sarajevo.

– Postoje uslovi i kriteriji koje trebaju zadovoljiti putničke agencije, počev od tehničkih uslova, kadrova, pa do licence. Smatram da bi trebalo doći do liberizacije postupka licenciranja – kazao je profesor Mićović.

Edin Hasić je istakao problematiku vezanu za zakonsku legislativu u BiH. U Tuzlanskom kantonu putničke agencije su licencirane, ali, kako je naveo, u Zeničko-dobojskom kantonu nisu.

– I, dakle, organizujete putovanje Tuzla – Bihać, a prolazite kroz područja s različitim zakonima. Smatram da se zakonska legislativa u BiH treba uskladiti s Evropskom unijom – kazao je Hasić.

Na kraju je Indira Ibričić istakla kako iste probleme imaju i u Kantonu Sarajevo, te da postoje licencirane putničke agencije i nelicencirani pojedinci ili agencije koji preko društvenih mreža najavljuju i realizuju putovanja.

– Moramo približiti zakonsku legislativu između kantona i entiteta. Mi na državnom nivou nemamo Ministarstvo turizma, ali u zakonskom pogledu moramo se približiti standardima EU – rekla je Ibričić.

Zaključak panelista je da putničke agencije u regionu sarađuju, ali da im problem pravi nelojalna konkurencija i različiti zakonski akti.

Na kraju je “Turistički forum 2023” godine ocijenjen više nego uspješan, informativan i edukativan. Posebno što je turizam važna privredna grana, a zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja organizovan je forum s kojeg su, kako je rečeno, učesnici ponijeli pregršt ideja, inicijativa i iskustava.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *