Oko 300 rudara protestuje ispred zgrade Vlade FBiH, traže dvije plate: “Ne možemo raditi gladni

Elektroprivreda BiH je nedvano iznijela kritike na račun Rudnika Zenica, kazavši kako ne isporučuju dovoljno uglja, kakoje dogovoreno, a ranije je dogovoreno da spomenuti rudnik smanji broj uposlenih
oko 300 rudara okupilo se ispred vlade fbih traze dvije plate za kolege iz zenice i kolektivni ugovor
Ispred Vlade FBiH okupili su se rudari iz sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH (Foto: Vijesti.ba)

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara koji traže dvije zaostale plate i poštivanje kolektivnog ugovora.

Protest su organizirali rudari iz rudnika Zenica, a podržali su ih i ostali rudari iz sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH. Oni traže da se ispoštuje Kolektivni ugovor, a adresa je, kako kažu Vlada FBiH. Jedini uslov je isplata dvije plate rudarima RMU Zenica. Skup su započeli izvođenjem himne BiH, piše Klix.ba.

“Ne možemo raditi gladni. Platu nismo primili tri mjeseca. Podržavaju nas i rudari iz ostalih sedam rudnika”, kaže jedan od rudara.

Stav Elektroprivrede BiH i resornog ministra

A kako je došlo do problema? Naime, Elektroprivreda BiH je nedvano iznijela kritike na račun Rudnika Zenica, kazavši kako ne isporučuju dovoljno uglja, kakoje dogovoreno. Također ranije je dogovoreno da spomenuti rudnik smanji broj uposlenih.

“Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo, a proizvodnja je ostala na 30 posto i to je nedovoljno za isplatu plata”, rekao je jučer federalni ministar energije i rudarstva Vedran Lakić.

Dodao je da su pokušali naći rješenje za uplatu dvije plate, ali i da je realizacija budžeta FBiH takva da je potrebno 20 dana da bi se potrebnim odlukama došlo do isplate plata.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je rekao da mu je žao što dogovor nije postignut, ali i da Elektroprivreda nije u zakonskoj i finansijskoj mogućnosti da iznađe sredstva za ove dvije plate.

Rekao je da su napravljeni pomaci u svim rudnicima u Koncernu, osim u Rudniku Zenica.

“Oni su u prethodnoj godini imali praktično četiri mjeseca obustava, što kasnije izaziva velike poremećaje. Možemo shvatiti činjenicu da rudari u Zenici u posljednja dva mjeseca nisu mogli vršiti dinamičan iskop već su spašavali opremu”, rekao je Buljubašić, za Klix.ba.

Dodao je da je do sada pozajmica rudnicima iznosila 75 miliona KM, od čega je 41 milion KM otišao za zenički rudnik.

Predstavnici rudara danas bi u sjedištu Vlade FBiH trebali nastaviti pregovore sa resornim ministrom i direktorom Elektroprivrede BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *