Oko 30.000 Tatara napustilo Krim od 2014. godine

Ponochovnyi naglašava da 'Rusija i njena okupaciona administracija sistematski krše prava autohtonog naroda Krima – krimskih Tatara – pokušavajući da suzbiju otpor ukrajinskih građana koji se ne slažu s okupacijom i podsjećaju nelojalne grupe na posljedice suprotstavljanja ruskoj okupacionoj politici'

0
86

Od 2014. godine oko 30.000 krimskih Tatara bilo je prisiljeno da napusti Krim.

“U maju je Tužilaštvo Autonomne Republike Krim zajedno sa nevladinim organizacijama poslalo Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda još jedan niz dokaza da je Rusija počinila zločine protiv čovječnosti na Krimu. Dvanaesto saopštenje sadrži dokaze o sistematskom progonu krimskih Tatara na političkoj, etničkoj i vjerskoj osnovi na poluostrvu”, objavio je na Facebooku tužilac Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Igor Ponočovnji.

Kao što je navedeno, od 2014. godine oko 30.000 krimskih Tatara je bilo prisiljeno da napusti poluostrvo zbog nepodnošljivih uslova života, uznemiravanja itd. Dvadeset dva aktivista su oteta ili nestala. Najmanje 18 krimskih Tatara je mučeno.

Prema riječima Ponochovnyija, od 2014. godine na okupiranom Krimu je procesuirano više od 200 ljudi iz političkih razloga, a najmanje 136 se drži kao politički zatvorenici, javlja Ukrinform.

‘Istovremeno, 75 posto pretresa koje su izvršili okupatori na Krimu odnosili su se na krimske Tatare, koji ukupno čine skoro 83 posto svih zatočenih’.

Tužilac Autonomne Republike Krim napomenuo je da je najmanje 50 krimskotatarskih aktivista na poluostrvu dobilo “upozorenje” da ne učestvuju u manifestacijama povodom Dana zastave Krimskih Tatara.

Ponochovnyi naglašava da ‘Rusija i njena okupaciona administracija sistematski krše prava autohtonog naroda Krima – krimskih Tatara – pokušavajući da suzbiju otpor ukrajinskih građana koji se ne slažu s okupacijom i podsjećaju nelojalne grupe na posljedice suprotstavljanja ruskoj okupacionoj politici’.

Podsjećamo, 26. juna obilježava se Dan zastave krimskih Tatara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here