OHR mora donijeti odluku

Treba ohrabriti visokog predstavnika da donese odluke koje je najavio. Smatramo da je veoma neprimjereno na njega vršiti pritisak koji se vrši sa raznih strana

0
201
Ivo Komšić, uputio poziv građanima

Ivo Komšić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine za N1 prokomentarisao je početak nove runde konsultacija visokog predstavnika Christiana Schmidta o Izmjenama izbornog zakona BiH. Članovi HNV-a bi se sa Schmidtom trebali sastati naredne sedmice.

Komšić kaže da “visokog predstavnika treba ohrabriti u donošenju odluka”.

“Treba ohrabriti visokog predstavnika da donese odluke koje je najavio. Smatramo da je veoma neprimjereno na njega vršiti pritisak koji se vrši sa raznih strana da bi on donio neke odluke koje bi političkim strankama osigurale premoć u izbornom procesu ili kasnije nakon završenih izbora premoć u popunjavanju institucija FBiH odnosno federalnih tijela, izvršne vlasti FBiH”, kazao je Komšić.

Zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja

Također, Komšić podsjeća da je Schmdt najavio da će poduzeti korake da ne bude mogućih zloupotreba nacionalnog izjašnjavanja odnosno mijenjanja od jednog do narednog izbornog ciklusa. U HNV-u imaju rješenje za navedene slučajeve, piše N1.

“Mi smo u razgovoru s njim kazali da to nije tako teško, da se treba pozivati na zadnji popis stanovništva i vidjeti kako se tamo ko izjasnio. Ne može se nacionalna pripadnost mijenjati od izbora do izbora, svaki čovjek ima pravo promijeniti svoju nacionalnu pripadnost ali to treba da iskaže na popisu stanovništva i može od popisa do popisa mijenjati svoju nacionalni pripadnost i to je stvar ljudskog prava”, naveo je Komšić.

Građansko i nacionalno predstavljanje

Moguće je da nakon Općih izbora u oktobru dođe ponovo do blokade uspostave vlasti na nivou FBiH, kazao je Komšić i podsjetio da je i Schmidt voljan da to zaustavi. HNV je zajedno sa Srpskim građanskim vijećem i VKBI predstavio modalitet da ne bude više blokada uspostave vlasti.

“Mi mislimo da treba pomiriti to legitimno predstavljanje jer građanska legitimacija i nacionalna legitimacija ne moraju isključivati jedno drugo što znači da se može napraviti neki balans u tome”, istakao je Komšić.

Na kraju Komšić kaže da je potpuno neprihvatljivo da samo nekoliko kantonaima pravo predstavljanja u Domu naroda FBiH uz određene cenzuse koji se spominju kao rješenje koje bi mogao nametnuti Schmidt.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here