Ograničen rast cijena električne energije za poslovne subjekte

Na ovakvu mjeru se se odlučili jer elektroprivredama ne osigurava sigurno poslovanje i dobit, čime je i Vlada na sebe preuzela odgovornost da se odrekne svog dijela dobiti ukoliko ona bude manja

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  donijela odluku kojom je ograničila rast cijene električne energije za poslovne subjekte na samo 20 posto, dok cijena za domaćinstva ostaje ista.

Dodao je da su se odlučili na takvu mjeru koja elektroprivredama ne osigurava sigurno poslovanje i dobit, čime je i Vlada na sebe preuzela odgovornost da se odrekne svog dijela dobiti ukoliko ona bude manja, piše Fena.

Nikšić je istakao da su danas napravili i ogroman iskorak kad je u pitanju bolje poslovanje rudnika tako što je otkupna cijena uglja povećana sa oko 5,50 KM/GJ na 7,80 KM/GJ.

Naveo je da je Vlada usvojila uredbu kojom omogućava poslodavcima da u narednih šest mjeseci svojim uposlenicima, bez dodatnih obaveza, isplate dvije prosječne plate u FBiH ili 2.520 KM.

Nikšić je pojasnio da to to može biti isplaćeno jednokratno ili ako žele u šest rata po 420 KM.

Također, najavio je da od 15. decembra kreće akcija “zaključavanja cijena” koja će trajati do 15. marta naredne godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *