Oglasilo se Tužilaštvo o hapšenju graničara koji je uzeo mito i pustio u BiH osobe koje su trebale ići u samoizolaciju

0
414

O hapšenju pripadnika Granične policije BiH koji se tereti da je tražio i uzeo mito kako bi nezakonito propustio građane iz inostranstva u BiH, oglasilo se i Tužilaštvo BiH. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Istragom je utvrđeno da je granični policajac na graničnom prijelazu Brčko, zahtjevao i primio dar, kako bi protivno propisima, propustio u BiH tri osobe koje su doputovale iz R Hrvatske.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, lišili su slobode osumnjičenog graničnog policajca sa graničnog prijelaza Brčko.

Istragom je utvrđeno da je navedeni osumnjičeni, prilikom ulaska troje državljana u BiH, sa područja R Hrvatske, zahtjevao i primio dar, kako bi im bez odgovarajućih dokumenata, omogućio ulazak u BiH, te ih nakon toga, protivno instrukcijama i naredbama o postupanju sa građanima koji ulaze u BiH u postupku izdavanja rješenja o samoizolaciji, propustio u BiH bez provedenih procedura nadležnih sanitarnih i zdravstvenih organa.

Nakon otkrivanja navedenog događaja i provođenja istrage, državljani BiH sa šireg područja Brčkog, identificirani su i locirani, te je prema navedenima proveden postupak u skladu sa odredbama postupanja u procesu zaštite od širenja korona virusa COVID-19.

Navedeni osumnjičeni bit će tijekom dana priveden u Tužiteljstvo BiH, gdje će ga ispitati postupajući tužitelj, koji će nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanja dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

O ovom slučaju ranije se oglasila Granična policija BiH, a Zoran Galić, direktor GPBiH je, između ostalog, poručio da je “zgrožen postupcima pojedinaca koji sramote ovu policijsku agenciju”.

VEZANI TEKST

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here