Oglasila se porodica nestalog muskarca iz Olova za kojim se još traga

U Olovu je prije 17 dana nestalo lice inicijala H.F. i još nije pronađeno.

Grupe građana iz Olova uputila je pismo medijima u kojem izražava svoje nezadovoljstvo. Oni postavljaju pitanje: Zašto državne institucije ignorišu potragu za nestalim H.F.?

Porodica nestalog je za portal Vijesti.ba pojasnili okolnosti nestanka. Naime, H.F je napustio svoju porodičnu kuću u 10.00 sati ujutro 30. maja i od tada mu se gubi svaki trag.

Porodica i komšije su u noći 30. maja organizovali potragu, kontaktirali nadležne institucije i pouzdali se u njih.

Potraga se intenzivirala svakim danom, uključile su se i brojne Gorske službe spašavanja i iz okolnih općina, kao i CZ Olovo, brojna rodbina i prijatelji.

Nekoliko dana u potragu su bili uključeni i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao pomoć u potrazi na nepristupačnom terenu.

Podsjećamo, šef službe CZ Općine Olovo Kemal Hodžić dao je izjavu za Vijesti.ba 5. juna.

“Pretražen je ogroman teren, čak smo pretragu na pojedinim mjestima proširili u druge općine. Ali nažalost bez uspjeha. Jedino je pronađena sjekira, s kojom se navodno nestali udaljio od kuće”, kazao je Hodžić.

Ipak, sav uloženi trud nije urodio plodom. Potraga je zatim proširena i na korito rijeke Krivaje nizvodno od sela Ćuništa, ali i tu bez uspjeha. Zbog velikih padavina u proteklom periodu, nivo Krivaje je porastao, što otežava pretragu korita rijeke.

“Mi vjerujemo nadležnim institucijama, ali nama sve djeluje sporno i neposvećeno. Kao porodica imamo osjećaj da se od nas kriju informacije. Na primjer, nas nikada nije kontaktirao postupajući tužilac u ovome postupku. On je možda i izašao na teren, ali nas niko nije kontaktirao”, rekli su za Vijesti.ba članovi porodice nestalog.

Obratili smo se Kantonalnom tužilaštvu sa upitom o provjeri navoda koje je iznijela porodica nestalog. Ali do zaključenja pisanja ovog članka nisamo dobili odgovor.

Jučer su iz kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za medije naveli da se vodi predmet vezano za nestanak lica i da je okviru predmeta Tužilaštvo izdalo Naredbu za DNK vještačenje pronađenog predmeta te su saslušani i određeni svjedoci.

Članovi porodice su iskoristili priliku i da se zahvale. “Zahvaljujemo se svima onima koji su učestovali u potrazi, našim prijateljima, komšijama i volonterima iz Gorskih službi spašavanja, koji su se ne mareći o vremenskim uslovima, pomagali u potrazi. Također, posebna zahvala pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestovali u potrazi”, poručili su. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *