Održano međunarodno takmičenje harmonikaša Sevdalinko harmonikom opjevana

Festival harmonike u okviru projekta Budućnost raznolikosti je rezultirao angažovanju mladih koji su kroz razne aktivnosti promovisali izvorne narodne pjesme sevdalinke

peto medjunarodno takmicenje harmonikasa sevdalinko harmonikom opjevana
Nagrađeni harmonikaši sa organizatorima manifestacije. Foto: BKC TK)

U sali Bosansko kulturnog centra Tuzla održano je 5. međunardno takmičenje harmonikaša Sevdalinko harmonikom opjevana. Organizator Festivala harmonike je Udruženje građana Eufonija, uz podršku suorganizatora Bosanskog kulturnog centra Tuzla, glavnog medijskog pokrovitelja Radio televizije Tuzlanskog kantona, prijatelja festivala, sponzora i mnogih drugih.

Festival harmonike u okviru projekta Budućnost raznolikosti je rezultirao angažovanju mladih koji su kroz razne aktivnosti promovisali izvorne narodne pjesme sevdalinke i aktivno rade na očuvanju  kulturno-historijskog naslijeđa BiH  koji je  kao takav  jedinstven i prepoznatljiv u regionu. Više od 50 izvođača svih starosnih granica, pogotovo djeca, i svi ljubitelji ove tradicionalne pjesme, obilježili su ovaj značajni Festival kako za grad Tuzlu i Tuzlanski kanton tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Gosti su imali priliku da slušaju i uživaju u nastupima mladih takmičara i takmičarki u osam kategorija. 

Ovogodišnjem takmičenju još veću dozu kvalitete dao je žiri kojeg su činili predsjednik žirija Dejan Milkunić i sedam članova Lelo Nika, Milan Jovanović Jabučanac, Muhamed Šehić Hamić, Mustafa Šantić, Zlatan Muratović, Haris Kaltak i Nikola Zarić. Žirije je imao najteži zadatak a to je da izaberu najboljeg od najboljih u osam kategorija pjetlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori, seniori, I kategorija dueti i II kategorija dueti. Sveukupni pobjednik takmičenja harmonikaša je učesnik kategorije senior Lazar Stanojević, iz Beograda.

Zahvaljujemo se svim našim učesnicima, gostima, partnerima što su podržali ovaj događaj. Udruženje građana Eufonija ima novi zadatak da počne sa pripremama za 6. Međunarodno takmičenje harmonikaša. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *