Održani 44. susreti Krečana, velika torta naručena iz Njemačke! (Foto/Video)

"Evropa u malom", kako Krečani s ponosom nazivaju svoje naselje, s obzirom na to da je ovom dijelu Tuzle nekada živjelo, radilo i širilo duh zajedništva više od dvadesetak nacija, protekla je  u duhu tradicije: veselo, raspjevano, rasplesano, na dvije lokacije...

1
2126

Tradicija nije iznevjerena: održani su 44. susreti Krečana, najdugovječnija kulturno-zabavna manifestacija u Gradu Tuzli, koja se u kontinuitetu održava od decembra 1979. godine.

“Evropa u malom”, kako Krečani s ponosom nazivaju svoje naselje, s obzirom na to da je ovom dijelu Tuzle nekada živjelo, radilo i širilo duh zajedništva više od dvadesetak nacija, protekla je  u duhu tradicije: veselo, raspjevano, rasplesano, na dvije lokacije…

U prijepodnevnim satima, po običaju, Krečani su se okupili ispred spomenika Husinskom rudaru na Ircu, gdje su položili vijenac. U dvorištu DTV “Partizana” okupili su se, fotografisali, položili cvijeće na spomen obilježja žrtvama fašizma u dva posljednja rata. odali im dužnu počast.

Posebno emotivan bio je obilazak prostorija obnovljenog Društvenog doma u Kreki, čiju izgradnju su sami Krečani inicirali i time vratili život u ovaj dio  Tuzle. Pogledali su i stalnu muzejsku postavku o istoriji Kreke i ovdašnjih porodica.

U “Ječmištu kod Tome” zabava je protekla očekivano – u sjajnoj atmosferi, uz ritmove “orkestra” Ibrahima Klipija Čajića, stalnog zabavljača na krečanskim prijepodnevnim susretima.

Prigodan govor održao je Željko Semunović, predsjednik organizacionog odbora Susreta. Podsjetio je na početke tradicije i pozvao prisutne da se prisjete i odaju poštu osnivačima ovih susreta (Josip Bošnjak, Niko Bujaković, Kerim Pazarac, Duško Đuranović i Štefko Bilandžija Keli), ali i svim preminulim Krečanima u godinama poslije.

Za ovu priliku bilo je dosta Krečana koji trenutno žive u inostranstvu, pa su se tako pridružili Ivica Terzić Cico iz Minhena, Miroslav Tifenbah iz Kikinde, Branko Milanković Bećo iz Beograda i drugi. Svakako zabavu nije propustio ni umirovljeni liječnik primarijus dr. Josip Hudić Hudija, pogotovo ples s jednom od svojih unuka.

Poseban trenutak vezan je za veliku tortu koja je naručena “čak” iz Njemačke! Naime, dugogodišnji predsjednik UO UG “Kreka”, Derviš Čičko, koji je u inostranstvu zbog operacije (uspješno obavljena, rehabilitacija u toku), ovlastio je sadašnjeg predsjednika Udruženja, Zorana Petrovića, da u njegovo ime (i njegovim novcem) obezbijedi najveću moguću tortu kako bi počastio svoje Krečane.

Čičko je u emotivnoj poruci pozdravio svoje Krečane, zahvalio im na aktivizmu i istrajnosti u očuvanju tradicije okupljanja, iskazavši žaljenje što, zbog opravdanih razloga, nije jučer mogao biti s njima i sudjelovati u slavlju.

Naposljetku, večernja zabava 44. susreta Krečana održana je u restoranu “Panonski lovac”, gdje je slavlje uz svirku benda “Druga obala” trajalo “duboko u noć”, skoro do jutarnjih sati.

U prigodnom obaraćanju Krečanke i Krečane pozdravila je Borka Molenhauer, člnica UO  UG “Kreka”, spomenuvši inicijativu vezanu za obnovu Doma “Kreka”, koja je uspješno realizovana, uz podršku vijećnika GV Tuzla i Gradske uprave. (MP – Foto: Darko Zabuš, Zoran Petrović)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here