Održana pokazna vježba Jedinice za specijalnu podršku MUP-a TK (Foto)

1
150

Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izveli su vježbu, kojom su prezentirali svoju spremnost za djelovanje u raznim kritičnim situacijama. Građanima su poručili da se uz njih mogu osjećati sigurno.

Kroz taktičku vježbu osim pripadnika “specijalne policije” prikazano je više segmenata obučenosti i Jedinice za javni red i mir. Između ostalog, moglo se vidjeti kako djeluju prilikom nasilnog narušavanja javnog reda i mira, zatim kako uz pomoć alpinističkog tima vrše hapšenje naoružanih osoba te osobe koja se nakon jednog događaja udaljila sa mjesta incicenta, piše Klix.ba.

Nabavljaju duge cijevi

Svaka specijalistička jedinica policije da bi imala dobre rezultate mora posjedovati i adekvatnu opremu. Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman navodi da su ove jedinice opremljene na zadovoljavajućem nivou, naglasivši da je u narednom periodu planirana nabavka i veće količine naoružanja. Među njima je i 400 takozvanih dugih cijevi, a koje se nabavljaju kroz međunarodni tender.

“Svjedoci smo sigurnosne situacije u regiji, a u slučaju prenošenja na naše područje, ne daj Bože, mi ćemo morati zaštititi građane. Znamo svi šta rat donosi, a nama je potrebno sofisticiranije naoružanje. Oprema koju nabavljamo će biti upotrebljena za efikasnije i profesionalnije izvršenje poslova i zadataka policije. U konačnici to će doprinijeti boljem stanju sigurnosti građana u Tuzlanskom kantonu”, kazao je Korman.

Također, planirana je i nabavka nekoliko oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i za antiterorističko dejstvo policije. Sve to se kupuje od novca koji je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona, a iznos za ovu godinu je 15,2 miliona KM.

“Naša zakonska i ustavna obaveza je da građanima garantujemo zaštitu života, sigurnosti, imovinske sigurnost i svih drugih oblika prava. Naša policija također će dobiti bolje uvjete rada, a sve kako bi njihov rad bio dodatno unapređen”, naveo je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

U završnoj fazi je i izrada pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji Uprave policije MUP-a TK, kroz koju je predviđeno povećanje broja zaposlenika jer će veliki broj policijskih službenika do 2026. godine otići u penziju.

Loše stanje u saobraćaju, presretačima će kažnjavati vozače

S druge strane, tuzlanska policija nalazi se u periodu brojnih izazova, a između ostalog, maksimalno se nastoje boriti protiv korupcije. Kako kažu, kontinuirano rade na tom polju, a posebnim problemom smatraju i sigurnost u saobraćaju.

“Stanje sigurnosti saobraćaja nije samo problem policije. Mi sa svoje strane činimo mnogo toga da to stanje unaprijedimo, problem je i infrastruktura koja je kapacitirana na maksimalno 70 hiljada vozila, a mi ih u ovom trenutku u kantonu imamo 140 hiljada registrovanih. Onda možete zamisliti kakvo je stanje”, kaže Korman.

On navodi da policija mora djelovati na kraju i represivno, kako bi počinioce sklonili sa ulice te spriječili nemile scene. U tom smjeru ponovo se uspostavlja Jedinica za saobraćaj koja će djelovati u cijelom kantonu, a na raspolaganju će imati i dva specijalna vozila, takozvana presretača.

U toku je obuka policijskih službenika za rukovanje ovim vozilima koja imaju visokosofisticiranu opremu, a poslužit će za evidentiranje prekrašaja u saobraćaju i sankcionisanje njihovih počinilaca. (Foto:TL)

1 komentar

  1. Tuzlanskim ulicama i saobracajem vladaju taksisti, ned'o ti bog da stanes na zebri i sacekas da predje dedo, nana ili kakva trudnica…..odmah nadobudna stoka trubi i spominje rodno mjesto….murije nikad nema ni da pohvata ove sa dzipovina koji gaze sve ispred, a cesto im je ispod casti sacekati zeleno, more ono i kroz crveno, ajde ba….Tuzli fale “milicajci” koji ce pisati kazne na licu mjesta, oduzimati vozacke i koji ne zagledaju kakvo auto vozis vec kako…a toga nema, sve je to stranacka ili familijarna shema koju ni Korman nece izbrusiti…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here