Održana glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Suda BiH

0
453
Sud BiH

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH održana je glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Kancelarija disciplinskog tužioca podnijela je tužbu protiv Debevca zbog kršenja sudijske etike u nekoliko slučajeva.

Prvi svjedok na raspravi bila je tužiteljica Tužiteljstva BiH, Vedrana Mijović. Navela je kako je ona kao šef odjela za koruptivne radnje zaprimila anonimnu prijavu Debevca. Kada je krenula u provjeru ove prijave, tužiteljica Mijović navodi da joj je Ranko Debevec uputio poruku u kojoj pita “Zašto se vrši uvid u njegov dosje i zašto se provjerava dosje za automobil marke Mercedes” te da pozdravi Gordanu.

Naime, u anonimnoj prijavi se navodno spominje automobil marke Mercedes koji je Debevcu poklonio Jerko Ivanković Lijanović za njegove usluge. Debevec je tijekom ispitivanja svjedokinje Mijović bio vidno uznemiren te je i dva puta upozoren od predsjednika disciplinskog povjerenstva.

Drugi svjedok je bila Minak Kreho, sutkinja Suda BiH. Kreho je u svom svjedočenju navela da je i ona članica povjerenstva za polaganje pravosudnog ispita te da joj je nakon jednog ispita Mijović prišla i rekla da je zaprimljena prijava protiv Debevca. U suštinu prijave nisu ulazile, ali Kreho navodi da je Mijović rekla „najbolje bi bilo da njih dvoje sjednu i to
popleglaju“ misleći na Gordanu Tadić i Ranka Debevca.

Treći svjedok bio je sudac Suda BiH Davorin Jukić. On je naveo da je u jednom telefonskom razgovoru Mijović navela da postoji prijava protiv Debevca, ali da nije spominjala što piše u prijavi. Predstavljen je i videosnimak na kojem se vidi Osman Mehmedagić i Ranko Debevec kako ulaze u zgradu te dva sata kasnije izlaze iz nje. Prema informacijama s videosnimka, taj sastanak dogodio se kada se protiv Mehmedagića vodio kazneni postupak.

Rasprava je potom bila zatvorena za javnost kada su se prezentirali materijalni dokazi o iz privatnog života Ranka Debevca te su u tom razdoblju saslušana još dva svjedoka.

Završne riječi u ovom disciplinksom postupkku bit će izrečene 13. srpnja u 14 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here