Održan Workshop “VATS u torakalnoj hirurgiji” (Foto)

U organizaciji Udruženja endoskopskih hirurga BiH, a uz suorganizaciju Univerzitetske bolnice Foča i Medicinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, održan je Workshop “VATS u torakalnoj hirurgiji”.

Voditelj workshopa bio je doc. dr. Tomaž Štupnik, dr. med., načelnik Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana. Pored njega, predavači su bili uvaženi stručnjaci iz oblasti torakalne hirurgije iz Sarajeva, Tuzle, Banjaluke i Foče, a moderator workshopa bio je prof. dr. Milorad Bijelović iz Instituta za plućne bolesti Sremske Kamenice u Srbiji.

Predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH, prof. dr. Samir Delibegović istakao je da Udruženje kao organizator ima strateški cilj unapređenja medicinske nauke, znanja i prakse kroz povezivanje sa drugim regionalnim, evropskim i svjetskim medicinskim organizacijama.

“Profesionalni razvoj i cjeloživotno profesionalno usmjeravanje predstavlja najbitniji elemenat struke i zato mi kao Udruženje endoskopskih hirurga BiH nastojimo da kroz ovakav vid edukacija doprinesemo razvoju struke. Naše udruženje svojim članovima pruža
mogućnost za kontinuiranom profesionalnom nadogradnjom, istraživanjem i uvođenjem novih dijagnostičkih i terapijskih metoda”, rekao je prof. dr. Delibegović.

Voditelj workshopa, doc. dr. Tomaž Štupnik, dr. med. nakon stručnih predavanja, u okviru praktičnog rada, izveo je VATS (video assisted thoracoscopic surgery) lobektomiju. Riječ je o metodi koja se izvodi kroz nekoliko malih rezova uz pomoć instrumenata i kamere. Ovaj
pristup rezultira manjom mogućnošću komplikacija u odnosu na otvorene lobektomije.

Doc. dr. Tomaž Štupnik je instruktor uniportal VATS hirurgije i kreator simulatora za VATS, te načelnik Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana.

Klinički odjel za torakalnu kirurgiju UKC Ljubljana vodeći je centar za torakalnu hirurgiju u jugoistočnom dijelu Europe, saopćeno je iz Udruženja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *