Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

0
180

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su, zbog ozbiljnosti tema o kojima se razgovaralo, sudjelovali ministar bezbjednosti BiH, te direktori i najviši dužnosnici institucija i agencija za provođenje zakona u BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i rukovodilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, učesnicima su prezentirali realizirane aktivnosti i plan aktivnosti u narednom periodu, naročito u segmentu procesuiranja povratnika sa stranih ratišta.

U narednom periodu, očekuje se podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su nedavno izručeni u Bosnu i Hercegovinu i nalaze se u pritvoru, a za koje su prikupljeni dokazi da su tokom boravka na području Sirije i Iraka, učestvovali u strukturama tzv.”ISIL-a”, koji je od strane Savjeta bezbjednsoti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

Takođe, razgovarano je i o planiranim aktivnostima u budućnosti u ovom segmentu, kao i procesu deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta i adekvatne reakcije državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta u ovoj oblasti.

S obzirom da je BiH članica međunarodne antiterorističke koalicije, na sastanku Udarne grupe su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.(ns,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here