Trojka nakon održanog prvog sastanka

Predsjednici stranaka koje čine tzv. Trojku – Narod i pravda (Elmedin Konaković), SDP (Nermin Nikšić) i Naša stranka (Edin Forto) održali su prvi sastanak u vezi sa zajedničkim nastupom na sljedećim općim izborima.

S obzirom na iskustvo vlasti koju ove tri stranke obnašaju u Kantonu Sarajevo, smatraju da je programski pristup koaliranju i na sljedećim izborima najbolji politički model koji se može ponuditi građanima.

“Aktivno slušati građane i na osnovu toga kreirati programe i mjere koje ćemo kao vlast preduzeti najpošteniji je odnos prema biračima. Za građane je on vrlo mjerljiv. U svakom trenutku mogu znati šta smo uradili. Za nas kao političare vrlo je uvjerljiv. Pokazuje našu upućenost u svakodnevni život građana i politici vraća dostojanstvo i svrhu. Sve drugo je otuđenost. Ili spisak lijepih želja bez realnog pokrića da budu ostvarene u razumnom roku ili, još gore, manipuliranje ratnim i egzstencijalnim traumama građana”, poručeno je u ime Trojke.

Do 15. oktobra bit će formirani timovi za izradu programa na svim nivoima vlasti.

Razgovarano je i o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH. Dogovoren je profil kandidata kakav bi bio poželjan svim članovima koalicije:

“Stranački neutralna, ali po integritetu jaka osoba bi donijela pobjedu u utrci za Predsjedništvo”, rečeno je na sastanku.

Shodno rečenome, u stranački neutralnoj osobi, kako kažu, a koja može imati kapacitet da uđe u utrku za Predsjedništvo BiH može se iščitavati Denis Zvizdić, koji se za sada pozicionira na taj način.

Od napuštanja SDA nije pristuio nijednoj stranci, iako je ideološki najbliži NiP-u i često je viđen u društvo rukovodstva NiP-a. Ipak, sudeći prema Zvizdićevim postupcima, izgledno je da već postepeno kreće u lobiranje za kandidaturu. U tom smislu evidentno je da će tražiti podršku više stranaka.

Ipak, neizvjesno je da li će dobiti podršku i SDP-a i Naše stranke, a još bolje je pitanje kako bi čelnici tih stranaka objasnili svojim biračima da sada trebaju glasati za čovjeka koji je “do jučer” bio u SDA. U svakom slučaju, priča sa Zvizdićem će biti mač s dvije oštrice za Trojku, piše Klix.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *