Održan sastanak sa direktorima svih škola s područja TK

Direktor PPZ-a TK Nikola Čiča ovom je prilikom apelovao na roditelje da djecu ne šalju u školu ukoliko primijete da su bolesna

0
108
Nastava počinje 1. septembra uz praćenje higijensko-epidemioloških mjera (Foto: Press TK)

Uoči početka školske godine Ministarstvo obrazovanja i nauke TK održalo je danas sastanak s direktorima svih osnovnih i srednjih škola s područja TK.

U atmosferi pandemije koronavirusa kao najvažnije se nametnulo pitanje načina održavanja nastave i sagledavanja problema u pojedinim školama.

Naglašavajući da se sve aktivnosti i pripreme privode kraju, te da je zakonska obaveza da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona krene u srijedu, 1.  septembra, resorni ministar Elvis Baraković kazao je da je sastanak i organizovan da bi dobili povratnu informaciju o stanju na terenu.

„Nastava će krenuti klasičnim modelom i pratićemo epidemiološku situaciju. Nakon 15 dana ćemo zajedno sa Kriznim štabom vidjeti u kojem smjeru ide epidemiološka situacija. Nadajmo se da neće doći do pogoršanja i da ćemo ostati na ovom klasičnom modelu, gdje čas traje 45 minuta, gdje se učenici neće dijeliti u grupe“, kazao je ministar Baraković.

Direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča ovom je prilikom apelovao na roditelje da djecu ne šalju u školu ukoliko primijete da su bolesna, naglašavajući da svi trebamo biti na oprezu.

„Sve škole su već ranije nabavile dovoljno sredstava za dezifekciju, čišćenje i sapune i danas ćemo vidjeti da li možda nekim školama nedostaje sredstava da bismo mogli krenuti u nabavku“, kazao je ministar Baraković naglašavajući da je u martu zakupljena domena i platforme za prelaz na online nastavu ukoliko bude potrebno.

Današnji sastanak bio je prilika i za razmjenu informacija o okončanim konkursima za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama i distribuciji udžbenika za učenike osnovnih škola.

Na sastanku je bilo riječi i o pravu na subvenciju prijevoza učenika u osnovnim školama odnosno o kriterijima za sufinansiranje prijevoza, saopćeno je iz Odjela za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here