Određen jednomjesečni pritvor za Senada Malkića i Edina Bešića

0
605
Presuda je donesena - Arnautović i tužioci su zadovoljni - Opcinski sud Tuzla (Foto: Arhiva)

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra 2020. godine u tuzlanskom naselju Solina osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli, sačekali i fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom.

Pripadnici PU Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenj uistrage i ispitao osumnjičene.

Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz pred sudom (sprečavanje dokazivanja) je teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionisati, saopćili su iz Kantonalnog tužilaštva TK. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here