Odobreno osam miliona KM za uvezivanje radnog staža 200 rudara

Vlada FBiH na današnjoj sjednici je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije odobrila nešto više od osam miliona KM za uvezivanje radnog staža za 200 rudara u pet rudnika koncerna Elektroprivrede BiH, prenosi Klix.ba.

Današnjom odlukom Federalna vlada je za 57 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje odobrila sredstva u iznosu nešto većem od dva miliona KM pa su tako Rudniku uglja “Kreka” d.o.o. Tuzla odobrena sredstva za penzionisanje 22 radnika, Rudniku mrkog uglja “Kakanj” d.o.o. Kakanj za pet radnika, RMU “Breza” d.o.o. Breza za devet radnika, RMU “Zenica” d.o.o. Zenica za 15 radnika, te RMU “Abid Lolić” d.o.o. Travnik za penzionisanje šest radnika.

“Također je odobreno 5.607.461,04 KM za uvezivanje radnog staža za 143 radnika, koji nisu stekli uslove za penzionisanje, ali im je uplata određena u skladu sa sudskim presudama”, istakli su iz Vlade FBiH.

Među takvim radnicima je 113 radnika RMU Zenica, za koje je odobreno 4.729.220,29 KM, te 30 njih iz RMU Breza s ukupnim iznosom od 878.240,75 KM.

Sredstva za provođenje ove odluke osigurana su ranijom odlukom Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo o odobravanju pozajmica zavisnim društvima, odnosno rudnicima uglja.

Vlada FBiH također je usvojila i informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju aktivnosti za prijem radnika u rudnike mrkog uglja “Đurđevik”, “Zenica” i “Kakanj”, prenosi Klix.ba.

Saglasnost je data za prijem 69 radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci, od čega 58 u Đurđeviku, deset u Zenici i jednog u Kaknju. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *