Odobrena sterilizacija žene kojoj je oduzeto osmoro djece

Sud u Hrvatskoj odobrio je zahtjev za sterilizaciju duševno zaostale tridesetosmogodišnje žene kojoj je ranije oduzeto osmoro djece.

Ovaj zahtjev su podnijele dvije socijalne radnice koji su navele da je 38-godišnjakinja djelimično lišena poslovne sposobnosti zbog trajnog stanja duševne zaostalosti, da je poslovno nesposobna u vezi odlučivanja o svom liječenju i da nema procesnu sposobnost u postupcima pred sudom.

Sud je krajem maja donio dokument “Rješenje o zdravlju” na osnovu koga je odobreno da se ženi podvežu jajnici, a operativni zahvat će biti izveden istovremeno sa porođajem, s obzirom da je trudna osmi put, prenosi portal “Indeks”.

Osmoro djece koje je ranije rodila joj je oduzeto te zbrinuto kroz usvojenje ili udomljenje.

Žena je početkom maja pred Hrvatskim zavodom za socijalni rad na zapisnik dala izjavu da je radi zaštite zdravlja saglasna da se provede postupak sterilizacije.

Saglasnost za to je dao i ljekarski vještak – ginekolog, koji je utvrdio da je sadašnja trudnoća visokorizična, s obzirom na činjenicu da je do sada imala sedam trudnoća i da je dva puta rodila carskim rezom.

Hrvatski zakon predviđa da se pravo čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece može ograničiti samo radi zaštite zdravlja. Sprečavanje neželjenog začeća može biti privremeno – kontracepcija ili trajno sterilizacija. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *