Odluka o sredstvima za izbore nije donesena, protiv bili ministri HDZ-a

Iz kabineta ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande oglasili su se saopštenjem u kojem između ostalog stoji da je odluka o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara protivna zakonu

0
59

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore na vanrednoj telefonskoj sjednici. Protiv su bili ministri HDZ-a smatrajući da se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali ministri iz SDA, SNSD i DF.

Iznos koji je potreban je 12,5 miliona KM koji Centralna izborna komisija traži iz budžetske rezerve. Međutim, uprkos nedavnom upozorenju evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija upućenim dopredsjedavajućem Vijeću ministara i ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi da iz budžeta osigura novac za pripremne radnje za organizaciju izbora, to se na ovoj sjednici nije desilo.

Iz kabineta ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande oglasili su se saopštenjem u kojem između ostalog stoji da je odluka o kojoj se izjašnjavalo Vijeće ministara protivna zakonu.

Centralna izborna komisija je početkom maja raspisala Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru. Međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava. U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora. To u ovom slučaju znači do 19 maja, to znači da rok ističe za dva dana.

Iz CIK-a su ranije najavili da će podnijeti krivične prijave protiv NN osoba ukoliko se u zakonsi predviđenom roku ne sosiguraju sredstva za izbore.

Bivši član CIK-a, a danas član Koalicije Pod lupom, Vehid Šehić kaže da Vijeće ministara krši Ustav i Izborni zakon BiH i pokušava onemogućiti građanima Ustavom zagarantovano pravo da biraju i budu birani.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here