Odlagalište otpada na Trgovskoj gori važna tema sastanka vlada BiH i Hrvatske

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske bit će održana u utorak, 20. juna u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 11.15 sati. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez uoči puta u Zagreb kazao je da će na dnevnom redu sjednice biti 45 tačaka.

“Ima tačaka koje su protokolarnog karaktera. Najveći broj se odnosi na povezivanje, odnosno uspostavljanje novih graničnih prijelaza za potrebe lokalnog stanovništva. Između BiH i Republike Hrvatske i RH ima više otvorenih pitanja. Jedno je aktualno, a to je odlaganje otpada na Trgovskoj gori, te rješavanje problema ljudi koji žive u dijelovima Banja Luke, prema Bihaću, Krajini. Zatim imamo dvije vodne akumulacije, Buško blato gdje bi Hrvatska trebala da vraća dio novca od toga, a druga, Gornji Horizonti, koja je na štetu Hrvatske”, kazao je Helez.

Navodi da između dvije države još nije regulisana granica na moru, odnosno pristup BiH otvorenom moru, te da biti otvoreno i pitanje o dva otočića.

“Također, Bosna i Hercegovina ima značajnu imovinu u Hrvatskoj koju sada prilično nezakonito koriste građani ili država Hrvatska. Sve su to pitanja o kojima ćemo otvoriti razgovore”, kazao je Helez.

Kada je u pitanju saradnja ministarstava odbrane dvije države Helez je najavio da je BiH zainteresirana za radar, koji je do sada koristila Hrvatska, a koji bi pokrivao bh. nebo. Radar Hrvatskoj više ne treba, obzirom je sada članica NATO-a.

“Namo bi to dobro došlo, dok ne uđemo u NATO”, kazao je Helez nakon današenje svečane akademije održane u Domu oružanih snaga BiH u povodu 20 godina partnerstva BiH i Marylanda.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *