Odgovor kolumniste Ekrema Avdića na tekst demantija kantonalnog tužitelja Ćazima Serhatlića

Jedno djelo, jedan datum, a jednom zastara, a drugom ne. Zar ne shvatate da ćete u ovom slučaju kao tužilac biti i svjedok odbrane!

10
1543
Radovi na bušotinma Rudnika soli završene su prema planu (Foto: TuzlaLIVE)

Odgovor našeg kolumniste Ekrema Avdića na tekst demantija kantonalnog tužitelja Ćazima Serhatlića pod naslovom „Zahtjev za ispravku krivih navoda objavljenih na portalu Tuzla live“.

Na početku moram riješiti problem etikecije. Da li je odvjetnik alter ego Ćazima Serhatlića ili je njegov pravni zastupnik? Kome da se obratim: egu ili alter egu? Ili, blizancima u pravnom smislu? Ipak, odvjetnik je samo tehničko lice!

Dakle, tužitelju Serhatliću, dozvolite mi da Vam se obratim povodom Vašeg demantija na moje praćenje događanja u „čađavoj mehani“ kako, koristeći stilske figure u izražavanju, nazivam Kantonalno tužilaštvo. Nadam se da me zbog toga nećete izložiti posebnoj istrazi kao što me je Kantonalno tužilaštvo nezakonski kontrolisalo upadom u moju elektronsku komunikaciju, o čemu brigu vodi Kantonalno tužilaštvo u Zenici.

Vi, na početku takozvanog demantija, citirate demanti kantonalnog ministra privrede, Muhidina Hodžića koji je objavio na portalu Vlade TK. Citirate dio u kojem kaže da on, u razgovoru koji sam obavio, nije rekao da ugovor sa „Mining & Dillling“ firmom nije odličan. Tačno! Rekao je da je ugovor dooobar! Taj dugouzlazni akcent sam protumačio kao ODLIČAN! Da jeste, već danima gračanička firma uspješno buši na lokaciji Tetima Rudnika soli. Tačnije, 30. aprila je, nakon svih pravnih, stručnih i političkih odluka koje su potrvdile da je ugovor za izvođenje radova na novim bušotinama dooobar, Komisija za prijem rudarske opreme i postrojenja dala rješenje za početak bušenja.

Na konferenciji za tisak ste rekli da firma „Mining & Drilling“ ima samo jednog uposlenog što su novinari skloni neznanju i poslušnosti primili kao zdravo za gotovo. Niste rekli da je gospodin Dženan Mujić prokurator jedne ili više firmi i da firma koja sada buši na Tetimi jeste velika kompanija koja geološka bušenja vrši u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, a bušila je i na Tetimi.

Istog dana, Vi ste, Serhatliću, pozvali na nove izjave članova stručne komisije za odabir kandidata za radove bušenja, pitajući ih zašto nisu dali posao bugarskoj firmi koja je u pregovaranju bila skuplja za 1,3 miliona maraka! Kako Vas nije sramota! I to kad je početkom bušenja Vaša sumnja u valjanost ugovora postala besmislena, a smislen je bio samo prekid istražnih radnji! To Vam toplo preporučam kao potez zdravog razuma. Prekid istrage je jedan od njenih ishoda.

U slučaju mjehura od sapunice, kako je ispala „afera Rudnika soli“, u kontekstu mog umjetničkog dojma o Vašoj sposobnosti, te da nakon medijske halabuke niste našli nijedan razlog za pritvor osumnjičenih ni za 72 sata, kažete: „Određivanje pritvora nije u nadležnosti postupajućeg ni glavnog tužioca već u nadležnosti postupajućeg sudije što bi trebalo biti poznato autoru teksta“.

Serhatliću, ne mogu da vjerujem da ste to mogli reći! U članu 148. Stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH stoji: „Pritvor se određuje rješenjem suda, a na prijedlog tužioca“.

Vašem (ne)znanju i neistinama još više se približavamo citirajući Vas: „Ćazim Serhatlić nikad nije imao intervju za izbor glavnog tužioca Federacije BiH, niti se na bilo koji način „bavio“ bilo kojom političkom strankom, pa ni Socijaldemokratama BiH, već samo postupa po predmetima koiji su mu dodijeljeni u rad kao tužiocu Kantonalnog tužilaštva TK, te konstatacija o ogovaranju Glavnog tužioca je netačna i zlonamjerno iznesena“.

Tužitelju, moram Vam osvježiti pamćenje. Vi ste policajce SIPA, 18. februara ove godine, u popodnevnim satima, poslali u prostorije centrale političke stanke Socijaldemokrate BiH, koja se nalazi u zgradi Pošte u Tuzli, i oni su izvršili pretres stolova, stolica, ormara i uređaja. Ništa nisu našli, niti su išta odnijeli iz prostorija političke stranke. Vi ste, na konferenciji za štampu, osumnjičene za „udruživanje radi…“et cetera, umjesto profesionalnim zvanjima ili radnim funkcijama, etiketirali kao pripadnike i rukovodioce političke stranke Socijaldemokrati BiH, što je nezabilježeno u pravosudnoj praksi, pa sam u jednom tekstu napisao „da sam u zabludi misleći da se politička suđenja nakon pada komunizma neće nastaviti“. Sad Vam preostaje da, kad se pokazala pravna i stručnost ugovora o bušenju, nastavite sa istragama političkih aktivnosti Socijaldemokrata BiH. Biću Vam svjedok, jer oni imaju namjeru da sruše ovu vlast!

Vi ste u pravu kad kažete da nikad niste imali intervju za glavnog federalnog tužioca. Izvinjavam se! Intervju ste imali 19. decembra 2018. godine za glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, a ne Federacije. Na tom intervju ste imali i pitanje zašto ste neprofesionalno postupili u aferi GIKIL odnosno, zašto ste poduzeli nesigurne mjere zabrane prema britanskom industrijalcu Pramodu Mitalu, o čemu postoji i tonski zapis u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Da Vas podsjetim s obzirom da ste, čini mi se, pokazali znake „senilnosti“.

Pramod Mital je osumnjičen za nezakonit transfer oko 200 miliona maraka iz GIKIL Lukavac i Vi ste ga pritvorili. Nakon tri-četiri dana pustili ste ga iz pritvora da ga dalje procesuirate sa slobode. Odlučili ste da plati tri miliona maraka jemstva i 22 miliona maraka za osiguranje imovinsko-pravnog zahtjeva i to ne državi već lukavačkom GIKIL-u, u kojem je sa 51 posto većinski vlasnik! Zašto osiguranje nije uplaćeno na depozit suda? Naravno, Pramod Mital je rekao „Zbogom zauvijek idioti!“ i otišao u London da se nikad više ne pojavi pred našim pravosuđem. Država BiH nikad neće dobiti ta 22 miliona maraka. Zato neko mora odgovarati! Izjašnjavajući se tokom intervjua u vezi ovog pravnog slučaja, Vi ste rekli da je to naredio šef Tomislav Ljubić. O tempora, o mores!

Zbog Vašeg odsustva talenta i još ponečeg potrebnog za funkciju tužitelja, podsjećam Vas na još dvije situacije vezane za aferu GIKIL. Vi ste, suprotno zakonu, advokate dvojice optuženih, Ahmeda Žilića i Mirzu Dževdetbegovića, pozvali da svjedoče protiv svojih klijenata! Naravno, bez obzira na ovaj smjehotres, Advokatska komora Federacije BiH je žestoko odgovorila.

Na kraju, Vi negirate da ste u sukobu interesa. Moram Vam opetovati javno poznate činjenice. U vrijeme izgradnje baksuzne stambene zgrade „15.maj“ vi ste bili šef inspekcija tadašnje opštine Tuzla i niste zabranili nadzidu spratova mimo projekta i dozvola. Vaš tadašnji šef je bio Jasmin Imamović. Vi ste, kao direktno poslom i funkcijom inkorporirani u slučaj te zgrade, prihvatili da se bavite optužbom Envera Bijedića, koji je u vrijeme početka gradnje bio neposredno uključen kao direktor Direkcije za izgradnju koja je još uvijek aktivna. Uz to, iz svega ste isključili Imamovića koji je priznao krivično djelo, ali da je zastarilo!? Jedno djelo, jedan datum, a jednom zastara, a drugom ne. Zar ne shvatate da ćete u ovom slučaju kao tužilac biti i svjedok odbrane!

Uprkos svemu rečenom, Vi ste i u slučaju Rudnika soli tužilac Enveru Bijediću. Zar Vam ne bride obrazi od „pljuske“ koju ste dobili od sutkinje Ružice Jukić Krešić, koja je odbila ulogu sudije u predmetu „15.maj“, jer joj je muž sa Enverom Bijedićem dva puta popio piće u kafiću. Ona je to smatrala sukobom interesa!

Da ne duljim više. Na Vašem mjestu bih razmislio o promjeni posla, dok ima vremena.

Srdačno Vaš, Ekrem Avdić

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

10 Komentari

 1. Ovi Imamovici baš su neki fini svijet, Jasmin i Suad. Za Jasmina svi znate, ali ko je Suad Imamovic? Suad je zamjenik generalnog direktora GIKIL-a kojeg je na tu poziciju postavio GSHL. Suad je 20.01.2020 uz mentorstvo advokata Faika Muhica donio odluku o isključenju GSHL iz vlasništva GIKIL-a! Zamislite vi to, Suad je iznad svih sudova u BiH, on kad da validnost čemu, ma nema dalje. Doduše, bio je redovni posjetilac tužilaštva TK, tačnije tužioca Cazima Serhatlica. Tamo su kuhali svoju kašu. Ta im odluka lezi u ladici, jer je naravno nelegalna i ne može se niti u jednom sudu zabilježiti.
  Jer pogledajte izvod u sudskom registru, nema promjene vlasništva

  https://bizreg.pravosudje.ba/pls/apex/f?p=183:21:114345129029834::NO::

 2. Potom je stečajni upravnik KHK Hajrudin Kunalic 09.02.2020 imenovao svih 5 članova u nadzorni odbor, tj 2 člana KHK, a 3 člana vlada TK. Ovo stoji u jednom sudskom dokumentu. Po zakonu je GSHL trebao imenovati 3 člana, a KHK 2 člana, jer imenovanja dolaze od onih lica koja su registrovana u sudskom
  Registru. Od tih 5 članova, jedan je radio u vladi TK, pa je potom dao ostavku u nadzornom odboru GIKIL-a. Od ljeta 2020 im “operiraju” 4 člana u nadzornom odboru, a po zakonu mora biti svih 5.
  Ali to ništa nije problem pravnom zastupniku GIKIL-a advokatu Faiku Muhicu.
  On je isposlovao kod svog ratnog druga, inače šefa odjela Registra u Općinskom sudu Tuzla, Muhameda Kovača, da upravu GIKIL-a, koja je imenovana 09.02.2020 na toj istoj nezakonitoj skupštini koja se sastoji od 2 člana KHK i 3 člana vlade TK, upise nelegalnu upravu u sudski registar 22.06.2020! Zakonski rok je 30 dana od dana imenovanja! Kako god sracunam od 09.02.2020 do 22.06.2020 ima daleko vise od tih 30 dana.
  Ali koga briga, Faik Muhic ima dobre veze i tu zakon nema šta da radi.
  Treba pitati sudiju Kovača na osnovu koje dokumentacije je izvršio upis članova uprave GIKIL-a i to 3 mjeseca po isteku zakonskog roka za upis??
  Da li znate da je u Kantonalnom sudu Tuzla uložena je žalba broj 03 0 Reg 020 500 20 Pž od 03.08.2020 na Rješenje Registra Općinskog suda u Tuzli broj 032 0 Reg 20 000805 o upisu članova uprave u registar??
  Još žalba nije riješena, a kad će to ne znamo. Vjerovatno i tu Faik Muhic ima nekog ratnog druga pa mu može sredit šta hoće.

 3. Današnja vijest “Vlada TK osniva Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom”

  Pa kad krenu redom, a Larson već odavno sve ima. Kaže nije došao džaba.

  Ne znamo šta će registar suda u Tuzli sad kad će ured protiv korupcije voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja, kao i druge registre. Možda se počnu i oni vaditi na amnezije, sve je moguće.

 4. Čekaj malo pa država BiH će ovaj famozni imovinsko pravni zahtjev morat vratit Pramodovim nasljednicima kad ovaj umre?Nevjerovatno, znači Tomislav Ljubić je pustio tog lika da ide iz zemlje znajući da se nikad neće vratiti na suđenje ?!kakav kriminal.

 5. Po čemu se razlikuju Enver Bijedic i Suad Imamovic?
  Pa Envera Su hapsili zbog firme koja je osnovana 3 mjeseca prije sklapanja određenih ugovora, a Suada Imamovica naravno niko nije ispitivao zbog firme Dunnicy koja je osnovana samo 15 dana prije nego sto je zaključila milionski ugovor sa gikilom da im pribavi okolinsku dozvolu?
  https://pdfhost.io/v/Dn9T6dff5_ugovor_Dunnicypdf.pdf
  Serhatlicu je ovo prijavljivano vise puta.
  Jer ova “fiktivna” firma koja ima samo jednog uposlenog (kofer firma) je nakon potpisanog ugovora pare podijelila u zna se već čije džepove, a da iz potpisanog ugovora nije ostvareno ništa dobro za firmu. Ovu lijepu gospođu vlasnicu Dunnicyija koja vozi najnoviji Mercedes C klase, našao je pokrovitelj F. M. u čijem društvu se nalaze samo dame koje imaju veliku potrošnju, pa recimo njegova hanuma dnevno troši 1000 KM. Nije ni njemu lahko. Zato mu i trebaju ovakvi ugovori i kofer firme koje samo njima donose zaradu.
  Zbog takvih kofer firmi gikil 4 godine ne posjeduje okolinsku dozvolu, a inspektorica okoliša Majda B. je ocigledno i pretplatnik kofer firme a inkasant je Dzevad K. kod koga inspektorica umjesto da se bavi poslom za koji je zadužena, sjedi i ispija kafice i nada se boljem vremenu kada će i gikil valjda da dobije okolinsku dozvolu.

 6. Gospodine Eki , zaista me čudi da taj ljudski jad ne vidi da su uhvaćeni u laži, da si ih ponizio i potukao do kraja.. Kada na krilima moći lete moćnici bez pokrića onda brzo izduvaju i budu razgolićeni. Budući da je ovaj slučaj paradigmatska kadrovska i politička matrica BiH, oni su sigurni u svom kriminalnom svijetu. Zajednička osobina te kadrovske svite je neznanje, nestručnost, nesposobnost, kleptomanija, odsustvo zavičajnog i nacionalnog patriotizma, nemaju nikakvog kućnog odgoja, i na koncu to su moralne ništice. Oni su najopasniji rušitelji državotvorne piramide BiH i neprijatelji ustavno-pravne stabilnosti države u kojoj žive.. Čestitam Eki na tvojim ekspertnim novinarsko istraživačkim uspjesima.

 7. Ma sve pohvale za Ekrema kad ste tako javno smjeli iznijet svoje misljenje. Vezano za cazima serhatlica on je radio u dogovoru sa fqik muhic i dzevad kasumovic dq otmu gikil pramod mitalu na nezakonit nacin sto su i ucinili. Pohapsili svakog ko nije htio igrat kako on svira a onom ko jest igrao dao imunitet (suad imamovic: osman abadzic: fajik muhic). Da hoce zaigrat medo i pred njegovim vratima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here