Odgođena hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Razlog odgađanja sjednice je uslov koji je postavio SNSD

Osma hitna sjednica Predtavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je trebala početi u 13 sati pa prolongirana za 14:15 sati, na koncu je odgođena.

odgodjena sjednica psbih nije podrzan uslov koji je postavio snsd
Sjednica je prvo prolongirana za drugi termin, pa je nakon toga odgođena (Foto: N1)

Razlog je uvjet koji su postavili poslanici SNSD-a, a u vezi kojeg nije postignuta saglasnost većine na državnom nivou. Kako je za N1 ranije rekao Milan Dunović, SNSD je tražio da se sve tačke dnevnog reda objedine. Također, Dunović je kazao da im je rečeno da Predstavnički dom PSBiH neće zasjedati naredne tri sedmice.

“Ovo je očito put blokade”, rekao je Dunović.

Poslanik Šerif Špago kazao je kako nije bilo potrebe da se na današnjim tačkama prave problemi i da se sve moralo rješavati puno prije.

“Ti sporazumi su prošli na Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH. Trebalo je to dogovoriti unutar parlamentarne većine. Sve je kulminiralo obaranjem zakona u Domu naroda. Ti zakoni su bili od interesa za sve građane. Nepotrebno se isturaju mišići na stvarima koje su od ineteresa za građane. Dogovorili su povećanje plaća sebi, a ono što je od interesa za građane nisu našli konsenzus”, rekao je.

Marinko Čavara naveo je da je odluka o odgađanju sjednice donesena na proširenom kolegiju kada je utvrdio da jedni neće glasati za jedna dio tačaka, a drugi dio za druge.

“Kada zbrojimo, ne bismo ništa usvojili i to nam nije bilo potrebito. Pokušat ćemo usvojiti stajališta što prije, a najkasnije do 31.10. na redovitoj sjednici”, rekao je Čavara. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *