Odbijena optužnica protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića

0
270
sud bih oslobadjanje optuzbe sena hamzabegovic finansiranje terorizam
Sud BiH (Foto: Arhiva)

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH donio je rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva BiH koja je podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Iz Suda BiH saopšteno je da je protiv navedenog rješenja Tužilaštvo BiH blagovremeno izjavilo žalbu koja je danas, odlukom vanpretresnog vijeća, u cijelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno.

U saopštenju se navodi da žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke.

-Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje.

Vijeće je konstatovalo da iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

-Zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda BiH, kojima je cilj obezvrijediti njegov ugled i autoritet, a zbog razvijene institucionalne transparentnosti, Sud BiH poziva relevantne međunarodne institucije, OEBS, OHR, Američku ambasadu, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima – stoji u saopćenju.

Sud BiH odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja da izvršava svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu zakona i raspoloživih dokaza, navodi se u saopštenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here