Odbijena inicijativa: Državnici i gradonačelnici neće biti obavezni pokloniti se žrtvama na Kapiji!

Suzdražani su bili vijećnici SDP-a, samostalni vijećnici isključeni iz stranaka (SDA i DF), Tuzlanska alternativa, i vijećnici SBB -a

0
328
Stanivukovic_imamovic
Perić, Imamović, Stanivuković na Panonskim jezerima umjesto na Kapiji (Foto: Arhiva)

U povodu jedne od odluke sinoć održane sjednice Gradskog vijeća Tuzle, saopštenjem za javnost obratio se Gradski odbor SDA Tuzla, koje prenosimo u cijelosti.

Zbog nedavne posjete banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i narativa koji je tom prilikom promovisan u javnosti, naš vijećnik u Gradskom vijeću prof. dr. Zijah Rifatbegović podnio je inicijativu da obavezni dio svih zvaničnih, svečanih i političkih javnih događaja koji uključuju posjete, državnika/ca, gradonačelnika/ca, bude obavezno poklanjanje nevinim žrtvama poginulim na Tuzlanskoj kapiji.

“Smatram da nam je dijalog o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti neophodan, kao i da su inicijative koje vode ka obnavljanju veza i uspostavljanju saradnje potrebne i poželjne. Ipak, dijalog o budućnosti je neiskren i neplodan bez otvorenog razgovora o prošlosti”,  izjavio je prof. dr. Rifatbegović.

Tada, 25. maja 2021. godine smo obilježili bolnih 26. godina od zločina nad mladima Tuzle, masakra na Kapiji, kada je ubijena 71 mlada osoba, a njih 150 ranjeno. Prosjek starosti ubijenih je bio 24 godine. Tragediju svakodnevno žive porodice poginulih, preživjeli, kao i svi građani koji su njihovoj boli svjedočili i svjedoče.

Pred Sudom BiH za ovaj zločin je osuđen Novak Đukić, general tzv. vojske RS-a, koji je pobjegao u Beograd, kako bi izbjegao izdržavanje kazne.

Inicijativa nije dobila potrebnu podršku. Suzdražani su bili vijećnici SDP-a, samostalni vijećnici isključeni iz stranaka (SDA i DF), Tuzlanska alternativa, i vijećnici SBB -a, navodi se u saopštenju za javnost GO SDA Tuzla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here