Odavanje počasti poginulim na Kapiji, oglasio se i Schmidt (Foto)

Dan žalosti zbog tragedije kod Kapije u Tuzli, obilježava se danas nizom prikladnih manifestacija.

Nakon što su članovi porodica poginulih i rodbina, te brojni zvaničnici, jutros na Aleji mladosti na Slanoj banji položili vijence i cvijeće, tokom dana su cvijeće i vijenci položeni i na Kapiji, mjestu gdje je 25. maja 1995. godine granata s Ozrena odnijela 71 mladi život, a ranila blizu 200 osoba razne životne dobi.

Večeras u 20.55 sati sirene će se oglasiti u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. granata sa Ozrena pokosila tuzlanske mlade s prosječne dobiti od 24 godine. Najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se o masakru na Tuzlanskoj kapiji.

“25. maja 1995. godine njihovi mladi životi su brutalno prekinuti. Ovaj stravični zločin nam svima mora biti podsjetnik i poticaj da činimo sve što možemo kako se ovakvo nešto više nikada ne bi dogodilo”, istakao je Schmidt.

Kako je naglasio, posebno su političari ti koji moraju intenzivnije raditi na pomirenju i stvaranju prilika kako bi mladi ljudi iskoristili svoje potencijale i napredovali u demokratskoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini – navodi se u poruci visokog predstavnika objavljenoj na Twitteru.

Na dan sjećanja i komemorativnog obilježavanja stradanja tuzlanske mladosti, u četvrtak, 25.5.2023., Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce od 8.00 – 22.00 sati. (tl – Foto: Darko Zabuš)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *