Od ubistva u Gradačcu, 95 osoba u TK zatražilo pomoć u sigurnim kućama

Medijskim pritiskom na javnost pokušala se otvoriti mogućnost za rješavanje zakonskih regulativa koje se tiču sprečavanja nasilja u porodici i rada sigurnih kuća

Od trostrukog ubistva u Gradačcu, 95 osoba u Tuzlanskom kantonu zatražilo pomoć u sigurnim kućama Foto:Srna

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je danas da je, od 11. avgusta i trostrukog ubistva u Gradačcu, 95 osoba u Tuzlanskom kantonu zatražilo pomoć u sigurnim kućama.

Hurtić je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem i predstavnicima sigurnih kuća u BiH o tome šta su nadležne institucije preduzele u protekla tri mjeseca od ovog ubistva, naglasio da cijelo društvo mora razgovarati kako bi se počeo rješavati problem nasilja u porodici.

“U sljedećih nekoliko godina moramo napraviti akcioni plan da pristupimo rješavanju ovog problema. Šira zajednica, političari, humanitarne organizacije i svi ostali se moraju angažovati da bi zajedno djelovali”, rekao je Hurtić novinarima u Gradačcu.

Prema njegovim riječima, medijskim pritiskom na javnost pokušala se otvoriti mogućnost za rješavanje zakonskih regulativa koje se tiču sprečavanja nasilja u porodici i rada sigurnih kuća.

“Kako sam shvatio u razgovoru sa koleginicama iz sigurnih kuća, taj zakon je bolje riješen u Republici Srpskoj, ali da je problem primjena”, naveo je Hurtić.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić naveo je da je na ovom sastanku sa predstavnicima sigurnih kuća razgovarano o svim problemima sa kojima se oni susreću u svom radu.

“Iz prve ruke smo uočili i određene probleme sa kojima se oni susreću i da iniciramo određene promjene. Naš cilj jeste da Gradačac, nakon svega ovoga, ne bude prepoznat u javnosti samo kao mjesto stravičnog zločina, nego i kao mjesto iz kojeg je nakon toga pokrenuta inicijativa da za određene pozitivne promjene, kako se ovakvo stanje ne bi ponavljalo”, rekao je Dervišagić.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca je 11. avgusta iz pištolja ubio bivšu suprugu u prisustvu kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži “Instagram”. On je potom na različitim lokacijama u Gradačcu ubio dva muškarca (oca i sina), te ranio policajca, muškarca i ženu. Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubistvo.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *