Od sutra obavezna zimska oprema

Iako sa zimskom opremom moramo požuriti, na pravu zimu ćemo morati sačekati jer prema riječima bh. meteorologa Nedima Sladića, očekuje nas novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih otkako postoje mjerenja u našoj zemlji.
zimska oprema bihamk bih
Posjedovanje zimske opreme (Foto: Ilustracija)

Od 1. novembra 2023. do 1. aprila 2024. godine na teritoriji Bosne i Hercegovini zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila izuzev motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije). Kazne za neposjedovanje zimske opreme kreću se od 40 do 500 maraka.

– Zimska oprema podrazumijeva sljedeće: gume za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili gume za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili gume za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka, navode iz BiHAMK-a.

Upozoravaju da je, pored stavljanja zimskih guma na vozilo, potrebno izvršiti adekvatnu zaštitu vozila od hladnoće, snijega, mraza i ostalih neprilika koje dolaze sa zimom.

Za razliku od cijene automobila, ali i većine dijelova, odnosno prateće opreme, cijena guma nije rasla u proteklom periodu. Trenutačna cijena jedne zimske gume dimenzija 185/65/15 kreće se od 115 do 150 maraka, što ovisi o proizvođaču, ali i kvaliteti.

S većim dimenzijama cijena raste i do nekoliko stotina maraka po komadu. Zamjena, montaža i balansiranje četiri gume kreću se od 30 do 50 maraka. Cijena zavisi od veličine gume koja se mijenja i kreće se od pet do 15 maraka, ovisno o veličini vozila i njegovih guma, pojašnjavaju nam iz jednog od vulkanizera.Često vozači nisu sigurni kada je došlo vrijeme za promjenu autoguma. Ovisno o načinu vožnje i podlozi, to vrijeme nije standardizirano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vrijeme za to, poručuju. Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 milimetara, dok za zimske ona iznosi 4 milimetra. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 milimetara. Preporučuje se da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 milimetra dubine profila za ljetnu verziju.

– Kada su u pitanju zimske gume, nije dolazilo do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu, dok su neki proizvođači blago spustili cijenu u odnosu na 2022. Naši kupci najčešće biraju srednji cjenovni segment, tačnije brendove Lassa i Laufen. Ove je godine primjetan porast tražnje guma iz nižeg cjenovnog, tačnije brenda Linglong Tires, kazao nam je Vlado Sandić, direktor Kemoimpex Group BH.

Iako sa zimskom opremom moramo požuriti, na pravu zimu ćemo morati sačekati jer prema riječima bh. meteorologa Nedima Sladića, očekuje nas novembar koji će ovu jesen svrstati u jednu od najtoplijih otkako postoje mjerenja u našoj zemlji.

”Tokom novembra očekujemo česta južna visinska strujanja, pogotovo u prvom dijelu mjeseca. Sekvenca polja niskog zračnog pritiska sa Atlantika i blago negativna faza sjevernoatlantske oscilacije uveliko umanjuju šanse za bilo kakav prodor hladnoće”, poručio je Sladić putem Facebooka.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *