Od nesavjesnog rada do davanja mita

Akciji je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva KS, MUP KS uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS

Bivši gradonačelnik Abdulah Skaka danas je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Skaka će biti zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku tužilac će odlučiti o daljnim mjerama.

Ovo je u izjavi za medije potvrdila i Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. Potom je objasnila i za šta se sve tereti.

– Tužilaštvo KS sumnjiči Abdulaha Skaku za krivičnu zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Potom, nesavjesan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi. Dakle, Abdulah Skaka je pod istragom Tužilaštva KS zbog više krivični radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajevo. Između ostalog, tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, odnosno nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada. Također, tereti se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako Bogić Bogićević ne bi bio izabran za gradonačelnika Sarajeva. Odnosno kako bi osumnjičeni Skaka izdejstvovao novi mandat na toj poziciji, kazala je Bavčić, piše Oslobođenje.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva je potom dodatno navedeno:

– Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule, navodi se.

Akciji je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva KS, MUP KS uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS.

Podsjetimo, pripadnici MUP-a KS u utorak su slobode lišili Skaku zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *