Od naredne godine povećanje plate za zdravstvene radnike u TK

Po kolektivnom ugovoru od 1. januara 2024. godine trebaju početi pregovori o povećanju satnice na osnovu finansijskog stanja i rasta troškova života

novi kolektivni ugovor zdravstveni radnici tk od naredne godine povecanje plata
Dogovoren novi kolektibni ugovor za zaposlene u zdravstvu (Foto: Ilustracija/TL)

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu dogovorili su novi kolektivni ugovor, koji im garantira da će od 1. januara početi pregovori o povećanju njihovih plaća. Satnica za zdravstvene radnike u TK sada iznosi 2,75 KM, a kroz njeno povećanje doći će i do povećanja plaća.

– Po kolektivnom ugovoru od 1. januara 2024. godine trebaju početi pregovori o povećanju satnice na osnovu finansijskog stanja i rasta troškova života. Dakle, povećanje je neupitno, samo je pitanje u kom obimu će biti dogovoreno. Zavod za statistiku početkom godine izbacuje podatke u vezi s troškovima života i inflacijom, što su parametri koje ćemo mi koristiti kao argumente u pregovorima. U tim pregovorima mi ćemo insistirati da se povećanje satnice primjenjuje od 1. januara – kaže kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Za usporedbu satnica zdravstvenih radnika u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu iznosi već sada tri KM, a izvijesno je njeno povećanje.

– U ovom kolektivnom ugovoru nismo išli u detalje kada su u pitanju druga radnička prava, jer je u toku donošenje kolektivnog ugovora na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kojim bi se definirale određene stvari. Ukoliko se to potpiše, svi kantoni će u roku od tri do šest mjeseci imati obavezu da usklade kolektivne ugovore sa federalnim aktom – dodao je Latifović. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *