Od danas obavezna maska u zatvorenom prostoru

0
157

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je naredbu kojom je od danas obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštovanje distance od minimalno metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

U saopštenju sa sjednice Kriznog štaba navodi se da su donesene i nove preporuke koje su dostavljene kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.

Građanima na području FBiH preporučuje se da zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje s ciljem smanjivanja rizika od virusa korona, kao i zaštite zdravlja.

Licima starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu, navodi se u saopštenju.

“Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa korona i povećanje broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera shodno procjeni epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini uz redovno izvještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

U uslovima pogoršane epidemiološke situacije u FBiH naređeno je striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sve one na koje se preporuke odnose.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here