Među onima koji čekaju evakuaciju iz Gaze i 19 državljana BiH

Prelaz državljana preko graničnog prelaza Rafah je bio obustavljen sinoć radi bombardovanja

Na evakuaciju čeka i 19 osoba sa državljanstvom BiH Foto:ag

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je obaviješteno od strane Ambasade u Kairu da je evakuacija stranih državljana iz područja Gaze privremeno obustavljena.

Razlog je oštećenje infrastrukture prilikom jučerašnjeg bombardovanja prelaza Rafah, na palestinskoj strani.

Prema neslužbenim informacijama, poduzimaju se aktivnosti na evakuaciji prvo ranjenih osoba sa tog područja u Egipat, nakon čega bi se nastavio proces evakuacije stranih državljana.

Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasadi u Kairu do sada za evakuaciju javile 54 osobe, od kojih je 19 osoba sa državljanstvom BiH, dok su ostali stranci koji imaju srodstvo sa bh. državljanima.

Ambasador Bosne i Herecegovine dr. Sabit Subašić, potvrdio je za Vijesti.ba da naši državljani još uvijek nisu evakuisani iz Gaze.

– Nadamo se da će to biti što prije. Prelaz državljana preko graničnog prelaza Rafah je bio obustavljen sinoć radi bombardovanja. Nadam se da će danas nastaviti dalje funkcionistati, rekao nam je Subašić i dodao:

– Prema informacijama koje posjedujemo, nijedan državljani Bosne i Hercegovine u pojasu Gaze, nije poginuo niti je povrijeđen.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da je u kontinuiranoj komunikaciji sa državama u regiji i međunarodnim organizacijama na terenu, kao što je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je obećala svoju podršku, a sve sa ciljem realizacije evakuacije bh. građana iz područja Gaze čim se za to ukaže prva prilika.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *