Obrvan: Sad smo već blizu plasmana na Evropsko prvenstvo, ali treba sačuvati ovaj pravac

0
279
Ivica Obrvan, sada već bivši selektor reprezentaije BiH (Foto: Arhiva)

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedom protiv Austrije (27:21) u grupi 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj podsjetila na neke od svojih najboljih partija.

Ujedno je to bio izvrstan debi novog selektora Ivice Obrvana čije vodstvo A tima BiH ulijeva povjerenje u svakom smislu. U samo sedam dana je vratio pristup i igru kakvu znamo da Zmajevi svojom sposobnošću i individualnom kvalitetom mogu proizvesti, ali to ipak u posljednje vrijeme nisu radili.

Obrvan je međutim racionalan od početka, pa i poslije pobjede.

“Nisam tip koji pada u euforije. Prvenstvo je i dalje daleko i treba težiti tome da se zabilježi jedna pobjeda, ili kakav bod u sljedeća dva kola, a što bi nas približilo Euru. Ipak kad debitirate na bilo kojoj funkciji s pobjedom i s ovakvom reakcijom igrača, onda morate biti zadovoljni. Žao mi je što nije bilo publike, jer bi sve bilo kudikamo ljepše uz pomoć navijača”, kaže Ivica Obrvan u razgovoru za Dnevni list.

Kolektiv je bio evidentno najveća snaga naše reprezentacije na utakmici u Bugojnu.

“Mislim da je ključno što su igrači bili izuzetno borbeni i homogeni, vjerovali od prve minute da mogu protiv jedne jako dobre reprezentacije. Poslije grča i sputanosti u prvom dijelu, u drugom poluvremenu smo se opustili, digli agresivnosti u obrani, Benjamin Burić je pokazao zašto je vrhunski golman, a u napadu smo bili raznovrsniji. Postizali smo golove s više različitih strana i nadoknadili hendikep izostanka nekoliko igrača”, komentirao je izbornik BiH.

Pohvalio je kompletnu ekipu, neke igrače koji su u posljednje vrijeme imali manju minutažu, poput Dejana Malinovića i Mirka Hercega koji su dali značajniji doprinos.

“Osjetilo se posebno zadovoljstvo kod nekih igrača. Ne trebamo donositi velike zaključke poslije jedne utakmice, ali izuzetno sam zadovoljan pristupom kako kroz radni tjedan, tako i reakcijom i rezultatom protiv Austrije”, istakao je Obrvan.

Novi selektor je očito disciplinom, borbenošću i odgovornošću digao pozitivne karakteristike u igri koje smo imali, a to je prvenstveno čvrsta odbrana. Napad je bio nešto brži i s manje grešaka, pogotovo bez frustrirajućih grešaka u igri 7 na 6 iz kojih smo znali primati lagane golove. Austrijanci su imali realizaciju kontri od 3-4, a naši 1-1, što ukazuje da ni tu nema velike razlike, ali s manje grešaka i više truda BiH itekako može igrati rezultatski efikasan rukomet.

Htjeli smo svesti te tehničke greške tako da ne žurimo i ne dopuštamo kontre. Htjeli smo i da iz faze obrane imamo polukontre i kontre. Nismo imali baš previše situacija za to, ali u drugom poluvremenu smo imali rezultat koji je sugerirao de ne jurimo naprijed”, priča Obrvan i dodaje da uvijek ima detalja koji se mogu popraviti.

Ali za sljedeću akciju imamo manje vremena za trening. Treba ostati na ovom tragu, još ako se vrate oni koji su bili povrijeđeni ili opravdano odsutni, imat ćemo dobru osnovu da odigramo maksimalno i izborimo EP. Sad smo već blizu, dobro stojimo među trećeplasiranim, ali treba sačuvati ovaj pravac”, poručio je Ivica Obrvan.

Posljednje dvije godine naš tim je puno forsirao u napadu igru 7 na 6, a jako je upitno koliko je to imalo smisla. Protiv Austrije ovoga nikako nije bilo.

To je korisno ponekad uvesti, ali nismo imali potrebu za igrom 7 na 6. Ona zahtijeva više pripreme i odgovornosti. Za sljedeće možda budemo i koristili, ali ovdje nisam imao razloga”, pojasnio je Obrvan za Dnevni list, a prenosi SC sport.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here