Oboljeli od dijabetesa tokom Ramazana mogu postiti u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem (Video)

Dužnost ljekara specijaliste jeste da uloži sve napore kako bi se osobama oboljelim od dijabetesa pomoglo u njihovoj želi da poste
Dom zdravlja_dr. Hadzovic_dijabetes_post
(Dr. Đani Hadžović, dijabetolog, Dom zdravlja Tuzla – Foto: Press DZTZ)

Dr. Đani Hadžović, specijalista interne medicine-dijabetolog, održao je danas u Domu zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” u Tuzli edukativno predavanje na temu „Upravljanje dijabetesom tokom posta“.

Predavanje je prvenstveno namijenjeno ljekarima koji liječe takve pacijente, ali ostalom medicinskom osoblju. Svrha je upoznati se kako i na koji način pacijent sa dijabetesom može ili ne može postiti, odnosno, koliko je sve moguće u skladu sa zdravstvenim stanjem postaća.

Važno je razjasniti neke bitnosti kod dijabetičara koji namjeravaju postiti tokom mjeseca Ramazana. Mora se, naime, onemogućiti previd ili na neki način povreda religijskih osjećaja i psihološko stanje pacijenata sa dijabetesom, upravo zato što veliki broj tih pacijenata nalazi psihološku i fizičku utjehu u postu. I insistirat će na izvršavanju te dužnosti i pored medicinskih savjeta da se ne posti, ukoliko na to ukazuju svi medicinski faktori, kazao je dr. Hadžović.

Dodao je kako je dužnost ljekara specijaliste da uloži sve napore kako bi se osobama oboljelim od dijabetesa pomoglo u njihovoj želi da poste.

(Video: RTV7)

Neophodno je educirati takve pacijente kako bi izbjegli dramatične promjene glukoze u krvi tokom posta i nužno im je dati stroga uputstva za prekid posta. Treba naglasiti da su ljudi koji imaju dijabetes već duži niz godina skloniji hroničnim komplikacijama ove bolesti.

Uvijek je poželjno uzimati u obzir druge faktore koji mogu odrediti sposobnost pacijenta s dijabetesom da posti, uključujući opšte zdravlje, stil života, temperaturu okoline i dostupnost medicinske podrške Naime, promjena načina života i načina prehrane tokom Ramazana stavlja pacijente s dijabetesom u povećan rizik od hipoglikemije tokom dana, a hiperglikemije noću, saopćio je Ured za odnose s javnošću JZU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla.

Podijeli

2 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *