Obnovljene još tri škole na području TK (Foto)

Primopredaji radova na sanaciji objekata područnih škola na području gradova Živinice, Gračanica i Gradačac prisustvovali su danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović i projekt menadžer Caritasa Švicarske, Fuad Imamović.

U područnim školama u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu zamijenjena je fasada i stolarija, obložen strop, te urađena intervencija  na rasvjetnim tijelima. U sljedećoj fazi bit će ugrađene toplotne pumpe. Radovi na tri područne škole realizovani su u proteklom periodu u okviru projekta pod nazivom Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III, kojeg provodi Caritas Švicarske.

Uz napomenu da je riječ o projektu prekogranične saradnje „koji je pokazao da se zajedničkim radom, trudom i ulaganjem u pogledu energijske efikasnosti može mnogo dobroga izroditi“, ministrica Ajšić je naglasila da je  Ministarstvo  sudjelovalo u projektima u ukupnom iznosu od 150 000 KM.

„To je  50 % od samog uloga sredstava i zaista nam je značajno da se možemo  obratiti ovakvim organizacijama i pokazati da zajedničkim snagama možemo da djelujemo i da ćemo nastojati da i u budućnosti realizujemo ovakve projekte gdje je cilj Ministarstva na provedbi energetskih programa i energetske efikasnosti“, kazala je ministrica Ajšić ovom prilikom.

Da je riječ o nastavku aktivnosti utopljavanja školskih objekata kazao je ministar Omerović te dodao da je završena jedna faza radova na školskim objektima u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu. „Ovo realiziramo zajedno sa švicarskim Caritasom gdje škole određena ulaganja švicarskog Caritasa vraćaju od ušteda a cijeli projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona gdje zajedno radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo obrazovanja i nauke.“

Prema riječima projekt-menadžera Caritasa Švicarske Fuada Imamovića cilj je smanjenje emisije CO2 i troškova za energiju u školskim objektima.

„Zajedničkim sredstvima radimo u dvije faze gdje se prvo radi energetski pregled, nakon toga energetska sanacija, koja je u ovom trenutku završena i danas smo se okupili da to i ozvaničimo. Zamijenjena je vanjska stolarija, urađena termo- fasada, utopljen je i strop objekta te rađena intervencija na rasvjetnim tijelima. U narednoj fazi ćemo ići na izmjenu sistema grijanja sa postojeće kotlovnice na ugalj, koju nećemo demontirati. Mi ćemo dodatno ugraditi toplotnu pumpu tipa zemlja-voda, znači koristićemo sunčevu energiju akumuliranu u zemlji koja će preko toplotne pumpe zagrijavati vodu za grijanje objekta“, kazao je Imamovićl, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *