Obnovljene još tri škole na području TK (Foto)

Ministrica prostornog uređenja Anela Ajšić je naglasila da je  Ministarstvo  sudjelovalo u projektima u ukupnom iznosu od 150 000 KM

0
292

Primopredaji radova na sanaciji objekata područnih škola na području gradova Živinice, Gračanica i Gradačac prisustvovali su danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Anela Ajšić, ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović i projekt menadžer Caritasa Švicarske, Fuad Imamović.

U područnim školama u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu zamijenjena je fasada i stolarija, obložen strop, te urađena intervencija  na rasvjetnim tijelima. U sljedećoj fazi bit će ugrađene toplotne pumpe. Radovi na tri područne škole realizovani su u proteklom periodu u okviru projekta pod nazivom Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III, kojeg provodi Caritas Švicarske.

Uz napomenu da je riječ o projektu prekogranične saradnje „koji je pokazao da se zajedničkim radom, trudom i ulaganjem u pogledu energijske efikasnosti može mnogo dobroga izroditi“, ministrica Ajšić je naglasila da je  Ministarstvo  sudjelovalo u projektima u ukupnom iznosu od 150 000 KM.

„To je  50 % od samog uloga sredstava i zaista nam je značajno da se možemo  obratiti ovakvim organizacijama i pokazati da zajedničkim snagama možemo da djelujemo i da ćemo nastojati da i u budućnosti realizujemo ovakve projekte gdje je cilj Ministarstva na provedbi energetskih programa i energetske efikasnosti“, kazala je ministrica Ajšić ovom prilikom.

Da je riječ o nastavku aktivnosti utopljavanja školskih objekata kazao je ministar Omerović te dodao da je završena jedna faza radova na školskim objektima u Starom Đurđeviku, Vranovićima i Kerepu. „Ovo realiziramo zajedno sa švicarskim Caritasom gdje škole određena ulaganja švicarskog Caritasa vraćaju od ušteda a cijeli projekat sufinansira Vlada Tuzlanskog kantona gdje zajedno radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo obrazovanja i nauke.“

Prema riječima projekt-menadžera Caritasa Švicarske Fuada Imamovića cilj je smanjenje emisije CO2 i troškova za energiju u školskim objektima.

„Zajedničkim sredstvima radimo u dvije faze gdje se prvo radi energetski pregled, nakon toga energetska sanacija, koja je u ovom trenutku završena i danas smo se okupili da to i ozvaničimo. Zamijenjena je vanjska stolarija, urađena termo- fasada, utopljen je i strop objekta te rađena intervencija na rasvjetnim tijelima. U narednoj fazi ćemo ići na izmjenu sistema grijanja sa postojeće kotlovnice na ugalj, koju nećemo demontirati. Mi ćemo dodatno ugraditi toplotnu pumpu tipa zemlja-voda, znači koristićemo sunčevu energiju akumuliranu u zemlji koja će preko toplotne pumpe zagrijavati vodu za grijanje objekta“, kazao je Imamovićl, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here