Objavljena velika studija o nuspojavama vakcina Pfizera, Moderne i Johnson and Johnsona

studija je otkrila da su primatelji cjepiva imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s covidom-19 nego necijepljene osobe

0
265
vakcina druga doza ucinkovitost delta soj koronavirus
Objavljena studija kombinacija vakcina (Foto: Ilustracija)

U skupinu necijepljenih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija covidom-19

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti od uzroka koji nemaju veze s covidom-19 među osobama koje su primile cjepivo protiv te bolesti u odnosu na necijepljene, pokazala je velika studija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedena na 11 miliona ljudi.

Naprotiv, studija je otkrila da su primatelji cjepiva imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti nepovezanih s covidom-19 nego necijepljene osobe, nakon što je provedena prilagodba za starost, spol, rasu, etničku pripadnost i druge demografske karakteristike te mjesta na kojima se provodilo istraživanje, prenosi Index.hr.

Uspoređena je smrtnost od uzroka koji nisu povezani s covidom-19

U uvodu rada autori ističu da su u američkom sustavu prijavljivanja nuspojava Vaccine Adverse Events Reporting System (VAERS) zabilježeni neki slučajevi smrti nakon cijepljenja. Takvi događaji mogu biti posljedica cijepljenja, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umrijeti od raznih uzroka u bilo kojem razdoblju od nekoliko tjedana u godini, pa i nekoliko sedmica nakon primanja cjepiva.

Kako bi se znalo postoji li poveznica između cijepljenja i smrti, potrebno je usporediti smrtnost u cijepljenoj i necijepljenoj populaciji od uzroka koji nisu povezani s covidom-19, primjerice, od srčanog ili moždanog udara. Za očekivati je da će među cijepljenima biti manje smrti od covida-19, što je studija također potvrdila – smrtnost je bila višestruko veća među necijepljenima.

Pomno odabrane usporedive skupine

U skupinu necijepljenih odabrane su osobe kojima u roku od 30 dana od početka istraživanja nije bila potvrđena infekcija covidom-19.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here