Objavljena prognoza do kraja mjeseca, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za predstojeće dvije sedmice.

– Uz mnogo oblaka, do kraja sedmice očekuje se prilično kišovito razdoblje, naručito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Na ovim prostorima je i najveća vjerovatnoća za obilnije padavine. Najizraženije padavine moguće su u srijedu, 16. novembra. Izraženo južno strujanje zraka uvjetovat će da temperature zraka i dalje budu iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 5°C do 11°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13°C. Najviše dnevne temperature između 10°C i 16°C, na jugu zemlje do 19 stepeni.

Aktuelni prognostički modeli ukazuju da će od 21. novembra i dalje preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina očekuje se od četvrtka, 24. novembra.
Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1°C i 5°C u Bosni do 8°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 5°C i 10°C u Bosni do 12°C u Hercegovini – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *