Objavljen popis ”najjadnijih zemalja” na svijetu

Zimbabve je najjadnija zemlja na svijetu, prema ”Hankeovoj listi najjadnijih zemalja svijeta”, nadmašujući Venezuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

Ni Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti svojom pozicijom, pošto je zauzela 20. mjesto, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija i druge.

Crnoj Gori je pripalo 34. mjesto, Sjeverna Makedonija je 39, Srbija 54, Albanija 97, Hrvatska 98, te Slovenija 118.

Glavni faktor koji utjecao na poziciju svih zemalja regije je nezaposlenost, prenosi N1.

Takozvani godišnji ”indeks bijede”, rangira gotovo 160 zemalja svijeta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bijede je zasnovano na algoritmu koji ocjenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Rezultati su razina nezaposlenosti (pomnožen s dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji postotak promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpjela ogromnu inflaciju, potaknutu vrijednošću lokalne valute, koja je pala za 95 posto samo te godine — sada je na devetom mjestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švicarska je ostala na dnu ljestvice, a njezin najveći ”problem” je nezaposlenost.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *