Objavljen popis 10 najgorih lozinki svih vremena: Je li vrijeme da promijenite svoju?

Izmišljanje lozinke ponekad zna biti zamarajuće, stoga se mnogi ljudi odluče za jednostavne opcije, koje će s lakoćom zapamtiti. Međutim, to nije nimalo siguran izbor, te je dobro znati koje bi to lozinke trebali izbjegavati.

Odabir lozinki koje se lako pamte je nešto sasvim razumljivo.

Prema stranici NordPass, prosječna osoba napravi više od 100 različitih online računa koji zahtijevaju lozinke, što i objašnjava prethodnu tvrdnju. Ipak, zeznuta stvar kod lozinki jednostavnih za zapamtiti je ta što ih hakeri mogu vrlo lako otkriti, što im omogućava pristup vašim osobnim podacima i računima, bez da se pretjerano potrude.

Na Twitter profilu World of Statistics osvanuo je popis 10 najgorih lozinki 2021. godine, no koji se već godinama nije promijenio.

Pa tako, na njemu vidimo kako korisnici uglavnom koriste jednostavne nizove brojeva poput “123456” ili “123123”, kao i riječi poput “password” ili “qwerty” – kako glasi redoslijed prvih slova na tastaturama uređaja. Neki, također, kombinuju spomenute redoslijede brojeva i riječi.

Ispod objavljenog popisa, neki od korisnika su se našalili, ali i priznali da već godinama koriste spomenute kombinacije.

“Čovječe, prestani objavljivati moje lozinke”, našalio se jedan korisnik.

Inače, kompanija za mobilnu sigurnost Lookout nedavno je objavila sličan popis, a naveli su kako korisnici nekada kao lozinku koriste i jednostavne, kratke fraze poput “Volim te”.

Često su tu i datumi rođendana, godišnjica, kao i imena partnera ili kućnih ljubimaca, što također nije uvijek sigurno.

Kako bi pravilno zašitili svoje račune, potrebno je samo malo dodatnog truda. Stranice za internet sigurnost navele su kako ćete najbolju lozinku dobiti kombinirajući slova i brojeve, te da su, ako se ipak odlučite samo za slova, najbolje lozinke koje imaju najmanje 16 znakova.

Naveli su kako nikada ne treba koristiti istu lozinku za više stranica, jer to može izazvati veću štetu ukoliko se do nje dođe, kao i to da se u lozinkama nikad ne navode lični podaci. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *