Obilježena šesta godišnjica od februarskih demonstarcija u Tuzli (Foto)

Pred nekadašnjom zgradom Vlade Tuzlanskog kantona koja je zapaljena u masovnim protestima 2014. godine, danas se okupilo nekoliko desetaka građana kako bi obilježili šestu godišnjicu protesta.

Organizatori iz Sindikata solidarsnoti tvrde da je položaj radnika danas teži nego 2014. godine te da se Bosna i Hercegovina suočava s jednom novom krizom, a to je sve veći odlazak ljudi, odnosno radno sposobne snage.

– Nakon protesta 2014. godine oko 15 firmi je odmah otišlo u stečaj kako se radnici više ne bi bunili i kako bi vlast razbila radnički bunt. Danas više ne postoji radnička klasa, a radnici su u BiH izgubili volju za svime. Oni svojoj djeci samo govore da odlaze van ove zemlje. Ja sam uvjeren da će ponovo doći do novog bunta, a kada će se on dogoditi vidjet ćemo – kaže Enes Tanović, iz Sindikata solidarsnoti Tuzla.

On je izrazio žaljenje što su ih intelektualci, odnosno univerzitetski profesori napustili.

– Dobili su političke pozicije i napustili su nas – kaže Tanović.

Februarski protesti u Bosni i Hercegovini su socijalni protesti koji su započeti u februaru 2014. u više gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini. Demonstracije su započele 5. februara u Tuzli.

Treći dan protesta, tačnije 7. februara, oko 10000 demonstranata probilo je kordon policije, te upalo u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona, nakon čega je ovaj objekat i zapaljen.

(tuzlanski.ba, foto: tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *