Obilježena 76. godišnjica izgradnje pruge Brčko – Banovići

Svečanom sjednicom Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. općine Banovići obilježen je 7. novembar – Dan izgradnje Omladinske pruge „Brčko – Banovići“.

Tog dana je, prije 76. godina, iz Banovića krenuo voz sa 12 vagona mrkog uglja prema Brčkom i Beogradu označavajući uspješan kraj prve omladinske akcije u postratnoj Jugoslaviji. Prema riječima Petra Brkića, predsjednik UABNOR-a Banovići, to je ujedno i bio početak preporoda i razvoja Banovića i ovoga kraja pa se sukladno tome 7. novembar na prigodan način i obilježava.

Prisutnim gostima se na svečanoj sjednici obratio i član Upravnog odbora UABNOR-a Vahid Đerzić, koji se u prigodnom referatu osvrnuo na sam proces izgradnje pruge. Općinski načelnik dr. Bego Gutić, čestitajući Banovićanima rođendan Općine, istakao je da je ovaj datum uz 10. septembar – Dan oslobođenja (Dan Općine) najznačajniji datum u povijesti Banovića.

U povodu 76. godišnjice izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen obilježja: u Čubriću (krug nekadašnjeg Ruarinvesta), kod autobuske stanice, Muzej rudarstva (Žalosna majka), Željeznička stanica na Oskovi i Centralno spomen obilježje u gradu. Organizatori obilježavanja 7. novembra i ove godine bili su SABNOR TK i UABNOR Banovići, a pokrovitelji općina Banovići. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *