Obilježena 30. godišnjica Treće tuzlanske brigade

Centralna manifestacija obilježavanja 30 godina od formiranja Treće tuzlanske brigade Armije RBiH, održana je danas na Trgu slobode u Tuzli.

Upravo na današnji dan, 19. juna 1992. godine u bivšoj fabrici TTU u Mramoru prvi put su zvanično postrojene jedinice ove brigade, koju su činili radnici, rudari i građani.

Jedan od komandanata ove brigade u vrijeme kada se branila sloboda i domovina bio je i Mirsad Mujović koji je istakao da su se borci ove brigade u periodu svog osnivanja branili slabo naoružani, te da su se takvi suprostavili tadašnjoj velikoj vojnoj sili u Evropi.

– Kako su odmicala borbena dejstva brigada je u pogledu naoružanja postajala sve jača jer se veći dio oružja zarobljavao. Naš zadatak je u samom početku bio braniti sjeveroistočne dijelove Tuzle a želim napomenuti za one koji ne znaju da je prva borbena linija u samom početku bila kod česme u Simin Hanu. Odatle su jedinice III Tuzlanske brigade pomjerile položaje daleko prema Majevici, tako da je grad bio pošteđen borbenih dejstava u svom užem okruženju, osim dalekometnom artiljerijom sa neprijateljskih položaja – kazao je Mujović.

Današnjoj centralnoj manifestaciji obilježavanja 30. godišnjice formiranja Treće tuzlanske brigade prethodili su obilasci spomenika, mezarja i grobnih mjesta bivših komandanata, kao i odlikovanih najhrabrijih sinova ove brigade.

Danas je i po prvi puta otvorena izložba ratnih fotografija čiji su autori sami borci ove brigade uz svesrdnu pomoć kustosa i istoričara Muzeja Istočne Bosne Nermina Ibrića te uposlenika ove ustanove koji su dali veliki doprinos da brojne fotografije ratnog i herojskog puta Treće tuzlanske brigade ugledaju svjetlo dana.

– Naša obaveza je danas bila da pružimo tehničku i stručnu pomoć prilikom realizacije ove izložbe što smo i uradili sa velikim zadovoljstvom zajedno s veteranima ove brigade i ono što me fasciniralo prilikom postavke ove izložbe je količina materijala kojeg posjeduju i kojeg su sakupili za kratko vrijeme a naročito me raduje danas činjenica da će kompletan materijal biti ustupljen Muzeju Istočne Bosne kako bi ga mogle vidjeti i buduće generacije – kazao je Ibrić.

U kulturno zabavnom programu na Trgu slobode u Tuzli učestvovali su i folklorni i muzički ansambl UKUD Zvonko Cerić iz Tuzle te vokalni solista i pripadnik ove brigade Ismet Iko Hodžić, saopćili su organizatori.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *