Obilježena 29. godišnjica formiranja 3. Tuzlanske brigade

Brigada je za odbranu BiH dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, a 39 je poginulo na ratištima diljem BiH

0
586
Postrojavanje bivših pripadnika 3.tuzlanke brigade (Foto: AG)

Na današnji dan, 19. juna 1992. godine zvanično je formirana 3. Tuzlanska brigada. Sastavljena je od nekoliko bataljona, koje su činili u najvećoj mjeri radnici, rudari i u to vrijeme već prekaljeni borci, koji su imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

Povodom 29. godišnjice formiranja 3. Tuzlanske brigade, komandanti ove brigade zajedno s nekolicinom svojih saboraca posjetili su mezarja i grobove heroja, a o samom ratnom putu i značaju brigade te njenom doprinosu u odbrani BiH govorio je jedan od komandanata Mirsad Mujović.

Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH.

Brigada je sastavljena od dva bataljona i nekoliko prištapskih jedinica, a vrlo brzo nakon formiranja, njeni borci obišli su gotovo sva ratišta širom BiH. Sloboda koju smo svi željeli je skupo plaćena i životima 165 poginulih boraca i šehida, a mi živi smo dužni njegovati tradiciju sjećanja na naše najhrabrije sinove i kćeri što i činimo uz nadu da će neko i poslije nas ovo isto raditi s ponosom, jer ratni put 3. Tuzlanske brigade bio je častan i čist – kazao je Mujović.

O značaju njegovanja tradicije sjećanja na ratni oslobodilački put 3. Tuzlanske brigade te sve njene najhrabrije sinove i kćeri, govorio je i borac ove brigade Redžep Muratović.

Jedan od Zlatnih ljiljana 3. Tuzlanske brigade je Salko Mehmedović koji je istakao važnost njegovanja i čuvanja tradicije obilježavanja značajnih datuma.

Prvi komandant, od 1992. do 1993. godine, bio je rahmetli Enes Atić, od 1993. do 1994. Mirsad Mujović, a od 1994. do 1995. godine Kemo Džanko.

Borci 3. tuzlanske brigade sudjelovali su na gotovo svim ratištima u SI Bosni. Zona odgovornosti je bila na Majevici, a poslije brčansko ratište, Teočak, Gradačac, Kladanj, Sarajevo, Krajina i rat smo završili u našoj zoni odgovornosti, na Majevici – rekao je Džanko.

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice 3. Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića.

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade Enesa Atića, kao i na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen-obilježje ispred Doma kulture, saopćili su organizatori.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here